1.600 fietsen opnieuw bij eigenaar via website
Archiefbeeld Foto: clh

Bijna 3 procent van alle fietsen die op een website voor verloren fietsen verschijnen, gaan terug naar de eigenaar. In totaal gaat het om zo’n 1.600 exemplaren. Zeven op de tien Vlaamse en alle Brusselse politiezones of gemeentediensten plaatsen geregeld gevonden fietsen online. Dat meldt polinfo.be maandag.

Is je fiets gestolen of verdwenen? Dan kan je gaan kijken op de website gevondenfietsen.be , een online databank voor teruggevonden fietsen. Je kan zoeken op allerlei criteria, zoals merk, kleur, graveringsnummer, enzvoort. Claim je een fiets als de jouwe, dan kan de politie voor de zekerheid nog vragen naar een specifiek, niet-vrijgegeven kenmerk.

Het idee voor de databank komt van de politie van Brasschaat. In 2010 zette de provincie Antwerpen haar schouders onder het project. ‘Er was al snel vraag vanuit andere zones, en ook vanuit andere provincies, omdat gestolen fietsen zich ook over de grenzen heen verspreiden’, zegt Geertrui Vanhooydonck, adviseur bij provincie Antwerpen, die de dienst beheert.

Geleidelijk aan sloten alle Vlaamse provincies zich aan. In 2012 volgde ook Brussel. Ook de Franstalige variant www.velosretrouves.be werd opgestart. In totaal werken nu zeven op de tien Vlaamse gemeenten mee, alsook alle zes de zones in Brussel. De Waalse provincies en politiezones zijn voorlopig nog niet betrokken bij het project.

In totaal werden sinds 2010 al zo’n 55.000 tweewielers ingevoerd, ofwel zo’n 10.000 per jaar. Zo’n 1.600 vonden intussen de weg naar hun eigenaar terug, goed voor 2,9 procent. De fietsen die niet worden geclaimd, worden na drie maanden eigendom van de gemeente. Er staan dus permanent zo’n 3.000 fietsen online.