Kinkhoest rukt op in Vlaanderen
Foto: belgaimage
Kinkhoest rukt op en is wijder verspreid dan gedacht. Niet alleen bij baby’s maar ook bij volwassenen slaat de ziekte in alle hevigheid toe, met het risico op ademnood, flauwvallen en ribfracturen.

Kinkhoest is een van de oude kinderziektes die wereldwijd oprukken. In Vlaanderen alleen al steeg tussen 2008 en 2014 het aantal gemelde gevallen van 210 naar 1.055. Maar dat cijfer is slechts het topje van de ijsberg, waarschuwen experts van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij spreken van een ‘onzichtbare epidemie’.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft met een bevraging van patiënten die in 2013 en 2014 kinkhoest hebben gehad, klachten en complicaties in kaart gebracht. Die zijn niet min. Zowat twee derde van de patiënten bleek door hevige hoestbuien te moeten braken of braakneigingen te hebben en de helft rapporteerde ademnood en blauw worden. Een paar patiënten liepen tijdens de ziekte ook ribfracturen en hernia op.

Buiten beeld

Dat zo’n groot deel van de patiënten geen milde vorm van kinkhoest had doorgemaakt maar de ziekte in alle hevigheid onderging, doet de experts vermoeden dat lang niet alle gevallen aan de overheid worden gemeld.

De ernstige complicaties zoals ademnood, flauwvallen en longontstekingen komen overigens in alle leeftijdsgroepen voor. ‘Ook volwassenen kunnen dus erg last hebben van de ziekte’, zegt Wim Flipse, arts infectieziektebestrijding bij Zorg en Gezondheid. ‘Dat is nieuw en opmerkelijk. Tot dusver dachten we dat de ziekte alleen voor kleine kinderen gevaarlijk is. Maar kinkhoest houdt dus ook voor volwassenen ernstige risico’s in.’