Ozon klimt boven alarmpeil in Aarschot, Dessel, Walshoutem en Engis
Foto: BELGA

In Aarschot en Dessel is de Europese alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht donderdagmiddag overschreden. Dat heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) laten weten.

Het gaat om de Europese drempelwaarde waarbij de bevolking moet worden gealarmeerd. In twee meetstations is de drempelwaarde nu overschreden. In Dessel (Antwerpen) en Aarschot (Vlaams-Brabant) werden pieken van respectievelijk 255 en 256 microgram ozon per kubieke meter lucht opgemeten. Nadien kwamen daar het Vlaams-Brabantse Walshoutem (263 ug/m3) en Engis nabij Luik (254 ug/m3) bij.

Contrast

Er is een groot contrast met het westen van het land. Daar vielen de concentraties na de doortocht van een onweerszone gevoelig terug, met waarden beneden de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. De informatiedrempel werd om 15 uur op acht van de 41 meetplaatsen overschreden.

Te veel ozon kan nefast zijn voor de gezondheid. De mogelijke gevolgen zijn: moeilijker ademen, hoesten, oogirritatie en irritatie van de luchtwegen en andere longaandoeningen. Het IRCEL raadt mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen) af om ongewone lichamelijke inspanningen te doen tussen 12 en 22 uur.