VDAB mag Brusselaars begeleiden naar werk in Vlaanderen
Actiris (foto) kan straks dossiers van werkzoekenden met een Nederlandstalig beroepsperspectief doorgeven aan de VDAB. Foto: BELGA

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB zal vanaf oktober Brusselse werkzoekenden kunnen begeleiden naar werk in Vlaanderen. Daarvoor hebben de VDAB en haar Brusselse tegenhanger Actiris een samenwerkingsakkoord getekend.

Tot nu toe had de VDAB alleen een opleidingsbevoegdheid in Brussel. Vanaf oktober zal Actiris bepaalde dossiers van werkzoekenden met een Nederlandstalig beroepsperspectief kunnen doorgeven aan de VDAB, die dan de begeleiding naar een job overneemt. Per werkzoekende zal Actiris een financiële bijdrage leveren.

Vraag/aanbod

Het akkoord is waarschijnlijk de grootste vooruitgang in de samenwerking die de twee gewesten in juli 2011 zijn opgestart rond tewerkstellingspolitiek. In de Vlaamse rand rond Brussel, zoals aan de luchthaven in Zaventem, maar ook in Diegem, Zellik of Dilbeek, liggen veel bedrijven met openstaande vacatures, vaak in de voeding, logistiek of industrie, terwijl het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gekenmerkt is door een grote werkloosheid, in het bijzonder onder laaggeschoolden.

'Helaas blijken zij vaak onvoldoende op de hoogte van het job- en opleidingsaanbod van de VDAB', zegt Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die Actiris bedankte voor het pragmatisme dat ze in de onderhandelingen aan de dag legde. 'Dit is een Copernicaanse revolutie, die een einde maakt aan een lange periode van institutioneel wantrouwen', vulde Grégor Chapelle van Actiris aan.

Voorlopig worden er geen cijfers vooropgesteld van het aantal jobs dat de samenwerking moet opleveren. Eind maart 2016 volgt een eerste evaluatie.