De VRT-radiozenders en Q-Music boycotten het lied ‘Laat de mensen dansen’. Dat werd ingezongen en ingespeeld door bekende Vlaamse muzikanten ter ondersteuning van Ringland en werd intussen ...
Brief van de dag
Opgelet, een politieke mening
| Bart Verhaeghe, woordvoerder 'de Verenigde Verenigingen', een samenwerkingsverband van het verenigingsleven in Vlaanderen en BrusselDe VRT-radiozenders en Q-Music boycotten het lied ‘Laat de mensen dansen’. Dat werd ingezongen en ingespeeld door bekende Vlaamse muzikanten ter ondersteuning van Ringland en werd intussen meer dan 90.000 keer bekeken op Youtube. Mede dankzij de boycot allicht.
‘Een actiemiddel voor een actiegroep in een actuele politieke discussie’, dat niet past in de ‘onpartijdigheid’ van een publieke omroep, klonk het. Voldoende argumenten en uitleg voor de VRT om het lied te boycotten. Dat Bart Peeters en Marcel Vanthilt zich haastten om te stellen dat het hoegenaamd ‘geen politiek lied’ is, kon de VRT niet op andere gedachten brengen. Begrijpelijk, want het is zeker wel een politiek lied. Maar dat zou geen reden mogen zijn voor de VRT om het niet te draaien.
Waren ‘Laat ons een bloem’ en ‘Meneer de president’ geen kanjers van politieke songs? Ze trapten ook op zere tenen van sommige beleidsmakers, maar het waren wél publiekslievelingen en ze werden veelvuldig gedraaid op de openbare omroep. Het moet zijn dat er over de oorlog in Vietnam en de klimaatproblematiek toen geen ‘actuele politieke discussies’ gevoerd werden.
Iedere burger, artiest of vereniging met een standpunt is per definitie ‘partijdig’. In een democratie is politiek de manier waarop tegengestelde standpunten van alle maatschappelijke ‘partijen’ via onderhandelingen met elkaar verzoend worden. Ze is net gediend met veel meningen en argumenten, met organisaties die zich engageren. Het is een democratie onwaardig om een strijdlied, onder de noemer van misbegrepen ‘neutraliteit’, te boycotten.
Deze boycot is een gevaarlijk precedent, dat helaas sterk in de lijn ligt van de krampachtige manier waarop heel wat beleidsmakers omgaan met georganiseerde burgers en verenigingen. Verenigingen mogen mensen gezellig ‘verenigen’, hen wat vormen en informeren, maar ze moeten zich niet met de ‘ernstige politieke zaken’ bezighouden. Dat is nochtans inherent aan wat een vereniging is. Maar nee, blijkbaar is een sympathiek strijdlied al een brug te ver.
Stop ons nu niet in het ‘kamp’ van de Ringlandfans. Als morgen verenigde Ringlandtegenstanders met een liedje als ‘hou de autoslotgracht open, laat daar toch geen kinderen lopen’ gecensureerd worden, zal ons pleidooi even hard klinken.