ANALYSE. Aanslag tegen Tunesische democratie, niet tegen het Westen
Politiemensen proberen de orde te herstellen na de aanslag in Sousse. Foto: ANADOLU AJANSI

‘De aanslag in Sousse is vooral gericht tegen de Tunesische democratie’, zegt De Standaard-correspondent Jorn De Cock. ‘Die staat wordt geraakt waar het echt pijn doet, namelijk in de grootste bron van inkomsten: het toerisme.’

Ik kan me niet voorstellen dat de drie aanslagen – in Frankrijk, Koeweit en Tunesië – een georganiseerde campagne vormen. Frankrijk is een vreemd voorval, Koeweit is sektarisch geweld en in Tunesië wordt niet het Westen geviseerd, maar de democratie in het land.

Er zijn al langer groepen die gelieerd zijn aan Al-Qaeda in de Maghreb actief in Tunesië. Zij proberen dat land, het enige met een goed democratisch systeem in de regio, hard te raken. En daarom mikken ze op de grootste bron van inkomsten: het toerisme.

In maart viseerden ze al een museum in Tunis , nu is het doelwit een resorthotel. En uiteraard zijn onder de slachtoffers veel westerlingen, want dat zijn nu eenmaal de toeristen.

Het gaat dus niet om een daad van blind geweld: de timing is niet toevallig gekozen, net aan het begin van de vakantie in Europa. De westerse landen zullen nu hun toeristen terughalen en meer laten vertrekken.

Een land kan zich ook moeilijk wapenen tegen een aanslag zoals die in Sousse. Uiteindelijk hebben de daders niet veel nodig: twee mannen met kalasjnikovs volstaan om heel veel schade aan te richten.

De Europese Unie moet nu een tandje bijsteken om Tunesië (economisch) te helpen. Want het land is het enige werkbare democratische experiment in de regio en de terreurgroepen mogen het niet halen.

Link met IS

De link met Islamitische Staat wordt snel gemaakt omdat de woordvoerder van IS heeft opgeroepen om van de ramadan ‘een maand van rampen voor de ongelovigen’ te maken. Maar de aanslagen zijn aparte incidenten die verband houden met de situatie in het land.

Zo is de aanslag op een moskee in Koeweit een vorm van sektarisch geweld. Het land zit wel mee in de internationale coalitie tegen IS, maar het verleent weinig materiële steun. En niet de overheid werd aangevallen, maar de sjiitische minderheid. Zo wil IS de sektarische tegenstellingen in het land een duw geven.