De Franse president François Hollande heeft vanuit de Europese top in Brussel voor het eerst gereageerd op de aanslag op een fabriek in Saint-Quentin-Fallavier, in de buurt van Lyon, waarbij één persoon onthoofd werd.

Hollande sprak er over de aanslag op een gasfabriek, die inmiddels werd opgeëist door Islamitische Staat. 'Het is inderdaad zo dat er verscheidene ontploffingen waren op het bedrijfsterrein van de gasfabriek in Saint-Quentin-Fallavier. Er werd een onthoofd lichaam teruggevonden en een vlag met Arabische inscripties. De antiterreureenheden en de bevoegde instanties onderzoeken de zaak verder.'

De Franse president wil zich echter niet laten leiden door emoties: 'Emotie mag niet de enige reactie zijn op deze aanslag. Natuurlijk zijn er heel wat gevoelens gemoeid bij dit soort gebeurtenissen, maar het is nu niet onze taak om te voelen. Het is onze taak om te handelen, actie te ondernemen, te beschermen.'

Verdachte geïdentificeerd en gearresteerd

Tijdens de speech werd ook bevestigd dat een mogelijke verdachte gearresteerd is door de politie. Hoewel de man volgens verschillende media geen identiteitspapieren bij zich had, benadrukte Hollande dat zijn identiteit inmiddels gekend is. 

'We zullen de nodige veiligheidsmaatregelen nemen en hebben er al verschillende genomen. Ik zal de Europese top dadelijk verlaten en terugkeren naar Frankrijk, waar in de namiddag een vergadering op het Elysée. Daarna zullen we meer informatie hebben en dus ook kunnen geven over de feiten', klonk het in een korte maar krachtige uiteenzetting.