Peerby en Rescoop zijn de radicaalste vernieuwers
Juryvoorzitter Otto-Jan Ham praatte de prijsuitreiking aan elkaar Foto: Fred De Brock
Het ruilplatform Peerby en de federatie van coöperaties voor hernieuwbare energie Rescoop zijn de radicaalste vernieuwers van 2015. Peerby kreeg de juryprijs, Rescoop kreeg de meeste publieksstemmen achter zijn naam. Zij werden tot winnaar uitgeroepen tijdens een prijsuitreiking donderdagmiddag.


Peerby is een online platform dat het makkelijk maakt om spullen van je buren of dorpsgenoten te lenen.  Ladders, boormachines, reisgidsen of een kayak: in plaats van alles te kopen, kan je het via de applicatie lenen van mensen uit de buurt. 
Het systeem werkt vraaggestuurd: je zet er niet op wat je wil uitlenen, maar wat je nodig hebt. Mensen uit de buurt krijgen de vraag doorgestuurd en helpen waar ze kunnen. Het is bovendien ook sociaal, zeggen de oprichters, want je komt in contact met anderen met dezelfde hobby’s of die je tips kunnen geven.

 ‘We willen meewerken aan de gedragsverandering van bezit naar gebruik’, zei Lieven tijdens de prijsuitreiking. ‘We werken dat de mentaliteitsshift nog moet komen: veel mensen vinden het een leuk idee, maar hebben zich nog niet geregistreerd.’ Al merkte iemand uit het publiek op dat ze zich tijdens de uitreiking had aangemeld.


 ‘Het was een hel om te kiezen’, zei juryvoorzitter Otto Jan Ham tijdens de prijsuitreiking. Jurylid Kaat Peeters . ‘We hebben gekozen voor een concept waar iedereen gebruik van kan maken. Het gaat erom een nieuwe economie en een nieuwe mentaliteit te installeren: delen is het nieuwe hebben.’

De winnaar van de publieksprijs Rescoop is een Europese federatie van hernieuwbare-energiecoöperaties waarin burgers samenwerken om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Mensen uit heel Europa die zelf initiatieven nemen om hernieuwbare energie op te wekken kunnen toetreden. De federatie brengt burgers met een idee samen met meer ervaren mentoren. Op die manier krijgen de starters een flinke duw in de rug.

‘Wij geloven dat we verder komen door samenwerking dan door concurrentie’, zei Dirk Vansintjan tijdens de uitreiking. ‘Het doet deugd om nu deze erkenning te krijgen.’


 ‘Eigenlijk was het zonde dat zoveel inzendingen de finale niet gehaald hebben. Want we kregen veel geweldig goede inzendingen’, zei jurylid Guy Gypens. Alle inzendingen worden uitgenodigd op een vernieuwersevent  in september.

De andere genomineerden waren: 

  • Tri-vizor, een soort carpoolingsysteem voor cargo. 
  • Nearly New Office Facilities, een bedrijf dat kantoren inricht met materialen die het bedrijf al in huis heeft.
  • Spilvarken, dat varkens inzet om voedseloverschotten van de buurt te verwerken tot nieuw voedsel, wat en passant ook het buurtgevoel aanwakkert.
  • Collectief goed, dat leegstaande, vervallen gebouwen opknapt om ze voor een betaalbare prijs te verhuren.
  • Duo for a job, dat ervaren 50-plussers samenbrengt met jonge allochtone werkzoekenden.
  • Solidare-it, een website die het makkelijker moet maken om hulp te bieden aan of te krijgen van mensen uit je buurt. Je kan zelf kiezen wie je vraag ziet: enkel bekenden, iedereen, enkel onbekenden voor een wat genantere vraag.
  • Liefhebbers Zaalvoetbal Cup, een voetbalcompetitie zonder scheidsrechters, vanuit het idee dat het zelfregulerende spel eerlijker verloopt.
  • Millibeter, dat met de zwarte wapenvlieg een hoogwaardige grondstof ontwikkelde die lokaal en duurzaam is, en op afval gekweekt wordt.

Bekijk de videovoorstelling van alle finalisten >

Dit voorjaar gingen De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek op zoek naar radicaal vernieuwbare ideeën. Uit meer dan honderd inzendingen werden tien finalisten gekozen. Alle genomineerden kunt u hier zien. De twee winnaars krijgen begeleiding bij de uitwerking van hun idee en een advertentie in De Standaard.

De Sociale Innovatiefabriek wil duidelijk maken dat iedereen een vernieuwer kan zijn. Welk type vernieuwer bent u? U kunt nog steeds de test doen op standaard.be/radicalevernieuwers.