Moet de Queen haar woonst verlaten?
Het paleis met 775 kamers zou zelfs nog asbest bevatten. Foto: AP

De Britse Queen Elizabeth II moet mogelijk Buckingham Palace tijdelijk verlaten voor renovatiewerken aan haar woonst. Het paleis zou miljoenen ponden aan investeringen nodig hebben.

Buckingham Palace raakt in verval. Het 300 jaar oude paleis zou zo’n 150 miljoen pond (zo’n 211 miljoen euro) aan reparaties nodig hebben, meldt het persagentschap Reuters op basis van bronnen in het paleis. Dat bedrag zou nodig zijn om aftandse bedrading, decoraties en leidingen te herstellen.

Het paleis wil nu onderhandelingen aanknopen met de Britse regering over hoe de renovatie gefinancierd kan worden. De Queen heeft een jaarlijks inkomen van 43 miljoen pond, waardoor het decennia zou duren eer zij het vereiste bedrag zelf kan ophoesten. Een zo goedkoop mogelijke renovatie zou wel betekenen dat al het werk best in één keer gebeurt. Dat zou de leden van de Britse koninklijke familie die het paleis als hun Londense uitvalsbasis gebruiken, dwingen om tijdelijk te verhuizen.

Zelfs niet voor Tweede Wereldoorlog

Buckingham Palace doet met zijn 775 kamers al sinds 1837 dienst als de officiële residentie van de Britse royals. Maar in januari vorig jaar doken al berichten op dat de bedrading en boilers van het paleis al meer dan 60 jaar oud waren en dat er zelfs nog asbest in het oude gebouw zat.

Als de koninklijke familie het paleis nu moet verlaten, zou dat een primeur zijn - zelfs de Tweede Wereldoorlog kon de royals niet verjagen. Al zal de Queen niet meteen dakloos worden: met onder andere Windsor Castle in het westen van Londen, Sandringham House in Norfolk, Holyrood Palace in Edinburgh en Balmoral Castle in het noorden van Schotland, heeft ze nog optrekjes genoeg.