Hongarije schort Europese asielregels op
Hongaars premier Viktor Orban. Foto: AFP

De Hongaarse regering heeft dinsdag unilateraal beslist om de zogenaamde Dublinregels op te schorten. Deze hoeksteen van het Europese asielbeleid wordt omwille van ‘de bescherming van Hongaarse belangen’ tijdelijk aan de kast geschoven, aldus een woordvoerder. De Europese Commissie eist uitleg van Boedapest.

‘De boot is vol’, zo verdedigde regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs de beslissing in interviews met de Oostenrijkse krant Die Presse en de Hongaarse site Index. Kovacs wijst erop dat Hongarije sinds begin dit jaar geconfronteerd wordt met een uitzonderlijke toestroom van migranten.

Dublinregels

De Dublinregels organiseren de toewijzing van asielaanvragen in Europa. Als algemene regel geldt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste land waarlangs ze de Europese Unie binnenkomen. De Hongaarse regering weigert dus nog langer vluchtelingen terug te nemen die via haar grondgebied de Unie hebben betreden en vervolgens zijn doorgereisd naar andere landen.

Volgens Boedapest arriveren de meeste migranten via de grens met Servië. Op weg naar Duitsland of andere noordelijke landen reizen ze via Servië verder naar Tsjechië en Oostenrijk. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken reageerde dan ook al boos op de Hongaarse beslissing.

EU vraagt om uitleg

De Europese Unie heeft Hongarije alvast met hoogdringendheid gevraagd om meer uitleg te verschaffen over de opschorting. De conservatieve Hongaarse regering kwam al vaker in aanvaring met Brussel. Dat gebeurde onlangs nog, toen Boedapest de bouw van een vier meter hoge muur langs de grens met Servië aankondigde.

Muur tussen Servië en Hongarije

De muur tussen Servië en Hongarije zal worden opgetrokken over een afstand van 175 kilometer. In 2012 kwamen er nog 2.000 vluchtelingen via Hongarije de EU binnen, dit jaar is dat sinds januari al opgelopen tot 54.000. Volgens de regering komt 95 procent van hen het land binnen via de grens met Servië, dat geen lid van de EU is. Hongarije verwacht dit jaar in totaal 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen en/of werk. Geen enkel ander EU-land, behalve Zweden, heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije. Het land telt 10 miljoen inwoners.