Grieken en Delhaize stuwen Bel20-index vooruit
Foto: BELGAIMAGE

De Brusselse beurs heeft dinsdag opnieuw een stevige winst geboekt. De Bel20-index klom 1,77 procent tot 3.744,68 punten, nadat hij er maandag al 2,52 procent op was vooruitgegaan. Net als daags voordien realiseerden opnieuw negentien van de twintig aandelen die zijn opgenomen in de graadmeter een winst.

De stemming was opperbest. De hoop op een doorbraak in de onderhandelingen over de Griekse staatsschuld bleef overeind. Voorts kende de economische activiteit in de eurozone deze maand zijn sterkste groei in vier jaar. En de euro daalde tegenover de dollar, wat gunstig is voor de uitvoer.

De grootste dagwinst bij de elitewaarden was echter weggelegd voor Delhaize, dat 8,41 procent steeg tot 88,03 euro. Op dat moment werd de koersvorming evenwel geschorst door toezichthouder FSMA, in afwachting van een mededeling over de stand van zaken in de fusiebesprekingen met Ahold. Die zouden immers dicht bij hun eindpunt zitten. De aandeelhouders van Ahold zouden volgens Het Financieele Dagblad 60 procent in het fusiebedrijf krijgen, die van Delhaize 40 procent.

Bekaert volgde op enige afstand met een winst van 3,76 procent bij een slotkoers van 26,89 euro. De producent van staalkoord kreeg een koopadvies van ING, dat het koersdoel op 30 euro legde. Volgens de Nederlanders is de markt te pessimistisch voor het bedrijf.

Befimmo dikte 2,51 procent aan tot 55,85 euro. Door de stijgende rente waren de vastgoedbedrijven de voorbije weken in de verdrukking geraakt, wat nieuwe koopkansen gaf. Sectorgenoot Cofinimmo veerde 1,56 procent op tot 93,46 euro.

Proximus mocht een bonus van 2,71 procent bijschrijven bij een slotkoers van 32,26 euro. Sinds het bedrijf de naam Belgacom liet vallen, boekte het nog geen verlies.

Op de tweede rij snelde Viohalco bijkomend 10,80 procent hoger tot 2,55 euro. De Griekse staalonderneming profiteerde van het optimisme over de onderhandeling met de Griekse overheid. Maandag was ze al 12,93 procent meer waard geworden.

Recticel sloot 9,54 procent hoger af op 4,74 euro. Het bedrijf kreeg een koopadvies van zowel KBC Securities als Bank Degroof. KBC stelde een koersdoel van 5,75 euro voorop wegens de versterking van de balans, de strategie van het bedrijf en de aantrekkelijke waardering. Degroof houdt het koersdoel op 5,30 euro.

Verlies was er bij de grote waarden alleen voor bpost. De posttitel gleed 0,79 procent weg tot 25,06 euro.