Jacques Borlée: ‘Sport draait niet alleen om voetbal’
Foto: Belga

Jacques Borlée heeft op Facebook gereageerd op de plannen voor de bouw van het Eurostadion. Hij is er niet over te spreken dat het nieuwe stadion er komt ten koste van de Memorial.

Momenteel zijn de Borlées op stage in Valbonne, maar dat houdt vader en coach Borlée niet tegen om te reageren op het nieuws van het Eurostadion in Brussel. Die bouw heeft vooral gevolgen voor de Memorial Van Damme en daar is Borlée niet over te spreken. ‘Het Belgische systeem is verontrustend,’ laat hij weten op Facebook. ‘Een recente studie van de VUB toont aan dat onze sportieve resultaten niet waardig zijn voor een land als het onze. Ik spreek het niet tegen dat het land nood heeft aan een efficiënte infrastructuur voor het voetbal, maar niet ten koste van een andere sport die wereldwijd gekend is voor de Memorial en zijn atleten.’

Borlée wijst verwijtend naar de politiek. ‘De sport wordt verder communautair geregeld en op nationaal niveau is er geen visie. Ik hoop oprecht dat de politieke wereld terug met beide voeten op de grond landt en begrijpt dat sport niet enkel om het voetbal draait. Sport op het hoogste niveau is het beeld van het land, dat is het beleven van intense emoties. Het is ook een zeer belangrijke economische activiteit, maar er moet ook respect zijn voor waarden en het gegeven woord’, besluit Borlée.