Twee Britten gearresteerd voor diefstal in Auschwitz
Foto: REUTERS

Op de site van het vroegere concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau zijn twee jonge Britten gearresteerd die meerdere voorwerpen hadden gestolen die toebehoorden aan gedeporteerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland naar het kamp in het zuiden van Polen werden gebracht. Dat meldt de lokale politie.

De twee, die geboren zijn in 1997 en 1998, riskeren tot tien jaar cel voor diefstal van voorwerpen met een historische waarde. Volgens de lokale politie werden ze gearresteerd vlakbij de barakken met eigendommen. Bewakers zagen hen daar door de aarde woelen en achteraf bleek dat ze onder meer knopen, een tondeuse en stukken metaal in hun bezit hadden. In het terrein worden regelmatig voorwerpen die aan de slachtoffers toebehoorden, gevonden.

Het is niet voor het eerst dat er diefstallen worden gerapporteerd in het kamp. De grootste was wellicht die van het paneel met het opschrift “Arbeit macht frei” aan de ingang van het kamp in 2009. De dader, een Zweedse 34-jarige neonazi, werd veroordeeld tot twee jaar en acht maanden celstraf.