Cipiers Vorst in staking na arrestaties collega’s
De gevangenis van Vorst. Foto: BELGA

De cipiers van de gevangenis van Vorst hebben dinsdagnamiddag het werk neergelegd uit solidariteit met hun collega’s die opgepakt werden. Dat meldt de VRT en wordt bevestigd door Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen. Het gaat om een spontane staking die omstreeks 14.00 uur begonnen is. De verschillende vakbonden steunen de actie van het personeel voorlopig niet, zo laten ze weten.

Zowel François Fernandez-Corrales, nationaal voorzitter van het VSOA Justitie, als Michel Jacobs van het ACOD melden dat het gaat om een spontane actie die niet de goedkeuring van de vakbonden wegdraagt. 'Wij willen het verloop van de gerechtelijke procedure afwachten', zegt Michel Jacobs. 'Op dit moment zien we niet in welke eisen er kunnen gesteld worden. Het vermoeden van onschuld moet natuurlijk spelen maar het gerecht moet ook zijn werk kunnen doen.'

Beeld van cipiers

Agostino Cosimo, afgevaardigde voor het ACOD, maakt zich zorgen over het beeld dat de stakingsactie geeft. 'Dat kan het publiek doen denken dat alle cipiers eventueel wangedrag van hun collega's zouden goedkeuren. Op die manier krijgt een minderheid de kans om een zeer negatief beeld te geven van een beroep dat sowieso al geen makkelijk beroep is. Voor ons is het veel te vroeg om actie te voeren.'

Zwaar en herhaald geweld

Maandag werden drie cipiers opgepakt nadat verschillende gedetineerden klachten hadden neergelegd over feiten van zwaar en herhaald geweld. De betrokken cipiers zouden er immers een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo zouden ze regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zullen brengen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

De drie werden door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor slagen en verwondingen met voorbedachten rade en arbeidsongeschiktheid tot gevolg ten opzichte van een kwetsbaar persoon, slagen en verwondingen met voorbedachten rade aan een kwetsbaar persoon, en stalking, maar werden vrijgelaten onder voorwaarden.

Dinsdag werden nog eens drie andere cipiers opgepakt voor dezelfde feiten. Zij worden momenteel verhoord.