Peeters houdt vast aan loonmatiging
Foto: Photo News

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) blijft bij het plan om de Belgische loonkostenhandicap tegenover de buurlanden verder terug te dringen. “De loonmatiging wordt aangehouden”, zegt Peeters.

Dat zegt hij in een reactie op een OESO-rapport waaruit blijkt dat de arbeidskost in de eerste drie maanden van dit jaar in België het sterkst is gedaald van alle OESO-landen.

“Vorige week bleek reeds uit cijfers van Eurostat dat België zijn loonkostenhandicap op de buurlanden verkleint”, benadrukt de vicepremier. “Het is goed om vast te stellen dat de OESO deze tendens nu bevestigt.”

Peeters wil in de komende jaren ook de resterende procenten wegwerken. “Want de loonmatiging wordt aangehouden en daarbovenop zal de indexsprong goed zijn voor een verdere verlaging van de loonkosten met 2,7 miljard euro. Samen met de bestaande niet-doorstorting van 1 procent bedrijfsvoorheffing, moet dit leiden tot een daling van de patronale bijdragen. De ambitie is om het basistarief te laten zakken naar 25 pct, waar dit vandaag nog 32 pct is.”

Volgens de Oeso zijn de loonkosten nergens zo sterk aan het dalen als in ons land. De organisatie blijft er wel bij dat er een taxshift nodig is om de loonkosten verder terug te dringen.