Duitse en Griekse kranten kijken uit naar akkoord
Foto: Photo News

Een relatief positief gesprek maandagavond en een mogelijk akkoord in zicht. Toch is een stabiele oplossing nog veraf en blijft de vraag wat een akkoord voor de regering van Tsipras zal betekenen. Woensdagavond zal de beslissing vallen, waarna Tsipras ook zijn regering mee op de wagen moet krijgen. Griekse en Duitse kranten zitten er met hun neus bovenop.

De vraag die in Duitse kranten, het meest opduikt, is hoe en of Tsipras zijn regering en zijn partij zal weten te overtuigen. Vassilis Chatzilamprou van Syriza toonde zich zondagnacht op een politiek festival alvast geen grote voorstander van het voorstel van zijn premier: ‘We kunnen strikte, recessieve maatregelen niet aanvaarden. Mensen hebben hun limiet bereikt.’

Tsipras moet de confrontatie met zijn partij aangaan, schrijft Die Welt. Hij beloofde grondige besparingen om aan de voorwaarden van zijn schuldeisers te voldoen, maar daarmee is de kous nog niet af. Tsipras moet immers de meerderheid van het parlement meekrijgen, zijnde zijn eigen én de coalitiepartij.

‘Vliegt regering Tsipras nu uit elkaar?’ kopt de Duitse krant Das Bild. Iets voorzichtiger vraagt Süddeutsche Zeuting ‘hoe het nu met Griekenland verder moet’.

Weinig optimisme ook bij Zeit, dat de vraag stelt of Tsipras de nodige stemmen zal halen en zo een val van de regering kan, afwenden. ‘Meer dan elf afvalligen kan Tsipras zich niet permitteren’, schrijft de krant. Met 149 afgevaardigden in het parlement komt Syriza twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. Rekenend op ook de stemmen van de dertien afgevaardigden van de coalitiepartij Onafhankelijke Grieken, berekent de krant dus dat Tspiras niet meer dan elf eigen tegenstemmen mag hebben, anders dreigt een regeringscrisis. Het is ‘de individuele verantwoordelijkheid’ van elk parlementslid, zegt regeringswoordvoerder Gavriil Sakellardis.

Griekse pers

‘Syriza standby voor een akkoord’, kopt de conservatieve Griekse krant Ekathimerini, waar de focus minder op de mogelijke problemen binnen partij of regering ligt. Als in de komende dagen een akkoord bereikt wordt tussen Griekenland en zijn schuldeisers, kunnen de belangrijkste partijlichamen meteen samenkomen. De krant citeert in twee artikels regeringswoordvoerders, zodat een optimistische noot behouden blijft: ‘We hadden geen andere keuze’, staat in één stuk, terwijl een ander zei zeker te zijn dat de coalitie ‘trouw blijft aan zijn rode lijnen’.

De eerste minister heeft dan wel een crisis kunnen voorkomen, nu moet hij wel de reacties in eigen land het hoofd bieden. Zo opent de Griekse krant To Bima. ‘Met maatregelen goed voor 8 miljard euro, zou de Griekse regering het wel eens moeilijk kunnen hebben om het voorstel goedgekeurd te krijgen in het parlement.’ Tsipras heeft dan wel een belangrijke taak te volbrengen, de bal ligt toch vooral in het kamp van Europa, voegt de krant daar aan toe.

Times of change opent nog forser: ‘Grieks aanbod voor schuldeisers leidt tot boze tegenwerking thuis’. Met de boze reacties van wetgevers in eigen land, werd de optimistische bubbel over een oplossing voor de Griekse crisis na maandagavond al snel doorprikt.

‘De Griekse coalitie zet zich schrap voor intern debat over akkoord met schuldeisers’, vat de Griekse blog MacroPolis de situatie treffend samen.