Koerden leggen IS het vuur aan de schenen
Foto: REUTERS

Koerdische strijders hebben in de nacht van maandag op dinsdag een belangrijke militaire basis van IS ingenomen in het noorden van Syrië. De Koerden rukken dinsdag op richting Raqqa, het bolwerk van Islamitische Staat.

Nu de Koerdische strijders de militaire basis Brigade 93 hebben ingenomen, staat er nog slechts één stad - Ain Issa - tussen hen en de thuisbasis van IS in Raqqa. Dinsdagochtend namen de Koerden meteen enkele buitenwijken van Ain Issa in. Intussen blijven ze IS-leden bestoken met aanvallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

‘De defensielijnen van IS zijn teruggedrongen naar de buitenwijken van de stad Raqqa zelf omdat het terrein tussen Raqqa en Ain Issa militair gezien erg zwak staat. IS heeft daar immers geen versterkte basissen meer’, zegt Rami Abdul Rahman van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten aan AFP.

Knooppunten

Raqqa is de hoofdstad van het Kalifaat dat Islamitische Staat wil opbouwen. Met de verovering van het knooppunt Tal Abyad vorige week hebben de Koerden IS een flinke hak gezet. Als de terreurgroep ook Ain Issa moet prijsgeven, dreigt ze afgesneden te worden van de buitenwereld omdat bijna alle knooppunten voor bevoorrading dan in handen zijn van Koerdische strijders.