VTM en Canvas krijgen waarschuwing voor gebruik gewelddadige beelden
Medialaan’, het moederbedrijf van VTM. Foto: Medialaan

Zowel VTM als Canvas heeft van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een waarschuwing gekregen voor het gebruik van gewelddadige beelden. Dat heeft de VRM dinsdag zelf bekendgemaakt. In ‘Het Nieuws’ toonde VTM hoe een gewonde politieagent van dichtbij werd neergeschoten door een van de wegvluchtende daders van de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Bij Canvas gaat het om de ‘Panorama’-reportage ‘Allah Guerre’, waarin te zien was hoe mensen van dichtbij onder schot werden gehouden en geterroriseerd.

In de verslaggeving over de aanslag op Charlie Hebdo liet ‘Het Nieuws’ op 7 januari in de uitzendingen van 17.45 uur en 19 uur amateurbeeldopnamen zien die toonden hoe een gewonde politieagent van dichtbij werd neergeschoten door wegvluchtende daders.

De redactie maakte gebruik van technische ingrepen als blurring en zwartbeeld om het getoonde geweld minder expliciet te maken. Maar toch was het geluid van het schot nog duidelijk te horen. In ‘Allah Guerre’ was dan weer te zien hoe mensen van dichtbij onder schot werden gehouden en werden geterroriseerd. Ook wanneer het beeld zwart werd gemaakt, was toch nog een pistoolschot hoorbaar.

Potentieel schadelijk voor minderjarigen

Volgens de VRM gaat het voor beide zenders om beelden die ‘potentieel schadelijk’ waren voor minderjarigen. De regulator is van mening dat ze op basis van het Mediadecreet onder het zogenoemde ‘relatief verbod’ vallen. Daarbij geldt dat dergelijke beelden enkel mogen worden getoond als door codering of door de keuze van het tijdstip gewaarborgd wordt dat minderjarigen de uitzendingen niet zullen zien. Ook moet dan een akoestische waarschuwing of visueel symbool worden gebruikt.

Maar met geen van beide voorschriften was hier rekening gehouden. Dat Canvas de beelden bijvoorbeeld opnieuw uitzond op vrijdagmiddag 13 februari om 16.30 uur was fout, omdat op dat tijdstip ook jonge kinderen hen te zien konden krijgen.

De VRM houdt voor zowel VTM als Canvas wel rekening met de ‘buitengewone omstandigheden’, en met het feit dat het voor beide zenders om een eerste dergelijke inbreuk ging.