De ‘erfgenaam’ van de Zuid-Koreaanse Samsunggroep heeft zich in een uitzending op de nationale televisie verontschuldigd omdat hij de verspreiding van het Mers-virus niet kon voorkomen. Meer dan de helft van de Mers-gevallen zijn immers terug te leiden naar één ziekenhuis in Seoul, het Samsung Medisch Centrum.

Jay Y. Lee is de enige zoon van Lee Kun-Hee, vader van de machtige Samsunggroep in Zuid-Korea. De jongere Lee zei dat het conglomeraat alles zou doen om de uitbraak te stoppen en de zorg in het ziekenhuis opnieuw op punt te brengen. Het imago van het ziekenhuis, gelegen in het rijke district Gangnam, heeft door de verspreiding van het virus een forse deuk gekregen. Ook zijn vader, Lee Kun-hee, wordt al meer dan een jaar verzorgd in dat ziekenhuis nadat hij een hartaanval had gekregen.

In Zuid-Korea heeft het coronavirus Mers (Middle East Respiratory Virus) intussen al aan 27 mensen het leven gekost. Daarmee heeft het land het grootste aantal slachtoffers buiten Saudi-Arabië. De meeste slachtoffers zijn oudere of zieke mensen die in het ziekenhuis behandeld werden voor een andere aandoening. Het virus is in Zuid-Korea terechtgekomen via een Zuid-Koreaanse zakenman die in het Midden-Oosten - waar het virus vandaan komt - was geweest.

Ongeveer de helft van de 175 mensen die het virus in Zuid-Korea gevat hebben, werd behandeld in het Samsung Medisch Centrum.

‘Ik buig mijn hoofd’, zei de 47-jarige Jay Y. Lee ter verontschuldiging. ‘Ons medisch centrum was niet in staat de Mers-infectie en de verspreiding ervan te stoppen en heeft zo lijden en onrust bij de bevolking veroorzaakt.’ Hij zei dat in een zeldzame televisieuitzending. ‘We zijn er niet in geslaagd hun verwachtingen en het vertrouwen waar te maken.’ Dat zijn eigen vader ook in dat ziekenhuis ligt, helpt hem de onrust te begrijpen. ‘Ik kan me, zelfs in kleine mate, de angst en pijn van de familieleden inbeelden.’