In de havenstad Karachi is het aantal slachtoffers het grootst. Daar steeg het kwik dit weekend tot boven de 45 graden Celsius. De recordtemperatuur die ooit in het land behaald werd, was 47 graden in 1979. De stad, die 20 miljoen inwoners telt, heeft af te rekenen met elektriciteitspannes en een verminderde watertoevoer.

De eerste minister van Pakistan heeft noodmaatregelen afgekondigd. Op verschillende plaatsen in het landen worden crisiscentra opgebouwd. Het Pakistaanse leger heeft de opdracht gekregen om de crisiscentra te helpen waar nodig.

Zonnesteek of uitputting

Een hittegolf als deze is in de zomer in Pakistan niet ongewoon, maar de langdurige storingen vermoeilijken de situatie. In de stad breken hier en daar protesten uit, meldt een correspondent van de BBC. Bewoners leggen de schuld voor de doden bij de overheid en bij het belangrijkste elektriciteitsbedrijf van de stad.

De meeste slachtoffers overleden als gevolg van een zonnesteek of aan uitputting. Vanaf vandaag zou de hitte in het land wat afnemen, maar het dodental stijgt gestaag. De ziekenhuizen in Karachi worden overspoeld met patiënten die gedehydrateerd zijn of andere ongemakken ondervinden van de hittegolf. De meeste patiënten zijn volgens BBC ouderen met een laag inkomen.