Op de Europese spelen treden heel wat Belgen in actie in verschillende sporttakken. Om door de bomen het bos wat te kunnen zien, vindt u hier een handig overzicht van de belangrijkste prestaties en de prestaties van onze landgenoten op het toernooi in Baku.

VOLLEYBAL. Yellow Tigers geven stuntzege in kwartfinale uit handen

De Belgische volleybalvrouwen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales. In de kwartfinales verloren de Yellow Tigers nipt met 3-2 van Servië, zevende op het voorbije WK. De setstanden waren 25-22, 19-25, 25-14, 21-25 en 19-17.

België kreeg als vierde in groep A de Serviërs, die groep B hadden gewonnen, tegenover zich. De Belgen, zonder de aan de knie gehavende Lise Van Hecke, bouwden in de eerste set een mooie voorsprong uit. Toch trokken de Serviërs met 25-22 aan het langste eind. De Yellow Tigers toonden hun veerkracht en haalden de tweede set met 19-25 binnen. In de derde set kende België een mindere periode: 25-14 voor de Serviërs.

Na 21-25 in het voordeel van de Belgen moest een golden set voor de beslissing zorgen. Daarin was het erg spannend. Een 2-4 achterstand werd omgebogen in een 7-5 voorsprong. Daarna ging het gelijk op. De Yellow Tigers kregen drie matchballen, maar konden die niet verzilveren. Met een netfout van de Belgen eindigde de tiebreak op 19-17.

Coach Gert Vande Broek ziet Yellow Tigers medaille verliezen

'Alles was perfect, behalve dat laatste punt', reageerde coach Gert Vande Broek nadat de Yellow Tigers in de kwartfinales op de Europese Spelen in een ware thriller met 3-2 uitgeschakeld werden door Servië. In de vijfde set werd het 19-17 nadat uit de videobeelden bleek dat Laura Heyrman een netfout maakte. Ze raakte het net heel lichtjes met de elleboog.

'We verliezen hier vandaag een medaille', meent Vande Broek. 'We hebben formidabel gespeeld. Het is fantastisch hoe de Yellow Tigers zich in dit toernooi herpakt hebben. Ik ben heel fier op mijn team, maar ook heel ontgoocheld over het resultaat vanavond. We waren zo dicht bij de halve finales. Alleen door pech liggen we eruit. Drie matchballen hebben we gehad en niet één konden we er benutten.'

'De Servische coach waagde een gokje door die challenge aan te vragen en won de jackpot. Puur geluk', betreurt Freya Aelbrecht. 'Het is heel bitter om het toernooi op zo'n manier te moeten verlaten. Als ploeg hebben we enorm hard gestreden. Voor elke bal hebben we gevochten. We hebben getoond wat wat we echt waard zijn. Wat een enorme ontgoocheling.'

ZWEMMEN - Belgen zevende in 4x100 meter vrije slag

De Belgische zwemmers zijn zevende geworden in de finale van de 4x100 meter vrije slag. Thomas Thijs, Dries Vangoetsenhoven en de tweelingbroers Valentin en Alexis Borisavljevic tikten aan in 3:24.18, net iets sneller dan de 3:24.71 die ze 's ochtends in de reeksen zwommen. Groot-Brittannië pakte in 3:19.38 het goud, voor Italië (3:20.19) en Rusland (3:20.22).

'Een zevende plaats in dit sterke gezelschap is echt niet slecht', reageerde Valentin Borisavljevic. 'Een goede sfeer en een prachtig zwembad. Deze Spelen zijn een leuke ervaring geweest. We hebben er echt van genoten', aldus Vangoetsenhoven.

Basten Caerts bereikt finale 200m school, Dries Vangoetsenhoven niet naar finale 50m vlinder

Basten Caerts heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. Caerts liet de vijfde tijd van alle halvefinalisten optekenen (2:13.76). De Rus Anton Chupkov (2:10.69) was duidelijk de snelste in de halve finales, nummer twee Kirill Mordashev zwom 2:13.29. De finale is voor woensdag.

Nog dinsdag kon Dries Vangoetsenhoven zich niet plaatsen voor de finale van de 50m vlinder. Hij zwom 24.73, de vijftiende chrono van alle halvefinalisten. In de reeksen had hij 24.70 laten optekenen.

Lotte Goris 7de in finale 400m wissel, 4de in halve finale 100m vrij

Lotte Goris werd dan weer zevende in de finale van de 400 meter wisselslag. De 15-jarige Goris liet in de eindstrijd 4:54.48 optekenen en was daarmee twaalf seconden trager dan de winnares, de Britse Abbie Wood (4:41.97). Die haalde het voor de Italiaanse Ilaria Cusinato (4:44.01) en de Servische Anja Crevar (4:45.84).

Even later moest Lotte Goris aan de bak in de halve finales van de 100m vrij. Ze was in haar halve eindstrijd goed voor 56.38. Dat was de vierde chrono van alle deelneemsters, Goris zwemt woensdag dus de finale. De snelste tijd in de halve finales was voor de Nederlandse Marrit Steenbergen, die een erg sterke 53.97 op de tabellen zette. Vrijdag komt Goris ook nog in actie in de reeksen van de 200m wissel.

BADMINTON - Lianne Tan wint ook tweede duel, Yuhan Tan verliest

Lianne Tan (BWF 81) heeft ook haar tweede groepswedstrijd in het badminton bij de vrouwen gewonnen. Ze haalde het in de Baku Sports Hall met 2-1 (17-21, 21-12 en 21-13) van de Estse Kati Tolmoff (BWF 67) en staat zo met twee zeges aan de leiding in groep F. Tan en Tolmoff hadden maandag allebei hun openingsduel in de groep gewonnen, Tan met 21-11 en 21-8 van de Letse Kristine Sefere (BWF 198) en Tolmoff van de veel hoger geklasseerde Ierse Chloe Magee (BWF 48).

Woensdag neemt de 24-jarige Tan het nog op tegen Magee, die eerder op de dag na twee korte sets de maat nam van Sefere (21-9 en 21-7). De top twee stoot door naar de achtste finales, Tan is ondanks haar twee overwinningen nog niet geplaatst.

Broer Yuhan Tan (BWF-75) heeft dinsdag in zijn tweede wedstrijd met 14-21, 21-13 en 21-13 de duimen moeten leggen voor de Ier Scott Evans (BWF-23). Maandag won Tan wel van de Hongaar Gergely Krausz (BWT-255): 21-15, 21-13. Woensdag neemt hij het in zijn derde en laatste groepswedstrijd op tegen de Griek Georgios Charalambidis (BWF-834), die zijn eerste twee wedstrijden verloor. De eerste twee van de groep plaatsen zich voor de achtste finales.

Ook minder goed nieuws voor de Belgische vrouwen in het dubbelspel. Daar verloren Steffi Annys en Flore Vandenhoucke (BWF 78) in groep A met 21-7 en 21-11 van de Bulgaarse zussen Stefani en Gabriela Stoeva, veertiende op de wereldranking en uitgesproken favoriet in Baku Annys en Vandenhoucke hadden maandag de Letten Kristine Sefere en Ieva Pope (BWF 133) met 21-13 en 21-17 verslagen, woensdag wachten de Oekraïners Yelyzaveta Zharka en Natalya Voytsek (BWF 92). De eerste twee van de vier groepen spelen de kwartfinales.

SABELSCHERMEN - Van Holsbeke baalt na nipte uitschakeling

Schermer Seppe Van Holsbeke is tot in de achtste finales van de sabelcompetitie bij de mannen geraakt. Bij de laatste zestien botste hij op de Spanjaard Fernando Casares en die bleek net iets beter (15-14). De 27-jarige Van Holsbeke, 's werelds nummer 53 en het tiende reekshoofd in Baku, stond in zijn achtste finale nochtans 7-11 voor. 'Daarna ging het erg snel. Bij een 14-12 achterstand kan ik nog tweemaal scoren en op het beslissende punt raakt hij me amper', klonk het achteraf.

Van Holsbeke, onlangs nog vijftiende op het EK, was nochtans uitstekend begonnen in Bau en won vier van zijn vijf wedstrijden in de voorronde. Hij won in groep C in de Crystall Hall van de Roemeen Madalin Bucur (5-3), de Rus Ilya Motorin (5-0), de Italiaan Giovanni Repetti (5-4) en de Oekraïner Andriy Yagodka (5-3) en moest enkel zijn meerdere erkennen in de Hongaar Martin Singer (5-4). Die nederlaag brak hem zuur op, want daardoor kon hij niet rechtstreeks naar de achtste finales (dat was weggelegd voor de beste vier groepswinnaars van de zes poules).

Hij eindigde zo als achtste na de eerste fase en moest bij de laatste 32 de baan op tegen de Oostenrijker Matthias Willau (FIE 87). Na een gelijkopgaand eerste deel (8-8) stond er daarna geen maat meer op de Belg: 15-8. Zijn volgende opponent was de 34-jarige Spanjaard (FIE 70). Een erg spannend duel werd pas beslist in de ultieme slotfase. Pas na het bekijken van de beelden viel de beslissing in het voordeel van de Spanjaard. 'Beide schermers kennen mekaar goed', aldus coach Paul Corteyn. 'Je kan het laatste punt ook anders interpreteren. Het is niet schandalig, alleen wat frustrerend.'

BASKETBAL - Belgische vrouwen nemen eerste horde

De Belgische basketbalvrouwen zijn uitstekend gestart aan hun 3x3-toernooi. Ann Wauters, Hind Ben Abdelkader, Sara Leemans en Anne-Sophie Strubbe namen in hun openingsduel in groep B vlot de maat van Turkije, het werd 19-9. Wauters en Ben Abdelkader maakten elk zes punten, Strubbe vier en Leemans drie.

Woensdag speelt België ook nog tegen Tsjechië en Oekraïne. Alle landen gaan door naar de achtste finales en krijgen daarin hun plaats op basis van hun resultaten in de poulefase. België was op het voorbije EK én het WK goed voor brons en mikt in Bakoe resoluut op een medaille.

Basket 3x3, of 'street basketbal', wordt op een half terrein gespeeld, waarbij beide teams naar dezelfde ring werpen. Elk team bestaat uit drie spelers en één reserve. Winnaar is het team dat het eerst 21 punten scoort, of na tien minuten het meeste punten heeft.

Winst en verlies voor Belgische mannenploeg 

Na een 21-12 nederlaag tegen Rusland heeft het Belgische mannenteam zich dinsdag goed herpakt in het basketbaltoernooi (3x3) Domien Loubry, Anthony Chada, Thierry Marien en Nick Celis versloegen Turkije met 21-20. Loubry nam 14 punten voor zijn rekening, Chada de andere 7.

Met één zege en één nederlaag staan de Belgen voorlopig derde in groep B. Woensdag geven ze in hun laatste groepswedstrijd Spanje partij. Alle landen gaan door naar de achtste finales en krijgen daarin hun plaats op basis van hun resultaten in de poulefase. 

BADMINTON - Gemengd duo Oleffe-Annys opnieuw onderuit

Floris Oleffe en Steffi Annys zijn er op de tweede dag van het badmintontoernooi niet in geslaagd om hun tweede wedstrijd in het dubbel gemengd winnend af te sluiten. Ze waren in de Baku Sports Hall een maatje te klein voor de Russische tweede reekshoofden Vitalij Durkin en Nina Vislova (BWF 23) en verloren met 21-5 en 21-8.

Oleffe en Annys (BWT 111) hadden maandag ook al hun openingswedstrijd in groep B verloren. Ze leden een erg nipte 13-21, 23-21, 25-23 nederlaag tegen de Zwitsers Oliver Schaller en Céline Burkart (BWT 95), de Belgen lieten vier matchpunten onbenut.

Woensdag heeft het Belgische duo een rustdag, donderdag geven ze de Polen Pawel Pietryja en Aneta Wojtkowska (BWT 78) partij. De top twee van de vier groepen stoot door naar de kwartfinales, voor Oleffe en Annys wordt het na twee verliespartijen al erg moeilijk om die te bereiken.