Gouverneur South-Carolina wil vlag Geconfedereerde Staten weg voor parlementsgebouw
Foto: AFP

De gouverneur van de Amerikaanse staat South-Carolina heeft maandag gevraagd om de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika weg te halen bij het lokale parlementsgebouw in Columbia. Die oproep komt er na de schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston, waar vorige week negen mensen werden doodgeschoten. De verdachte, de 21-jarige Dylann Roof, handelde wellicht uit racistische motieven.

De vlag van de Geconfedereerde Staten werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gebruikt door de zuidelijke staten, die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Sindsdien is de vlag erg omstreden. Tegenstanders zien de vlag als een symbool voor racisme en overheersing van het blanke ras. Volgens voorstanders staat de vlag dan weer symbool voor de geschiedenis van de regio en wordt op die manier ook eer betoond aan de slachtoffers van de burgeroorlog.

In de stad Columbia wappert de vlag momenteel nog altijd voor het parlementsgebouw van de zuidelijke staat South-Carolina. De racistische schietpartij in Charleston heeft de discussie daarover echter weer aangewakkerd.

‘Het is tijd dat die vlag daar wordt weggehaald’, zo verklaarde de Republikeinse gouverneur Nikki Haley tijdens een persconferentie. ‘Die vlag maakt integraal deel uit van ons verleden, maar vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat.’

Het weghalen van die vlag zou ook een duidelijk eerbetoon betekenen voor de slachtoffers van de schietpartij in Charleston, zo benadrukte ze. Tegelijkertijd wil de deelstaatregering ook het signaal geven dat ze iedereen bij het beleid wil betrekken.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft maandag ook aangekondigd geen producten meer te zullen verkopen waarop de omstreden vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika staat afgebeeld.