Niet iedereen verheugd over terugkeer ‘De Mol’
Bart De Pauw en Tom Lenaerts, twee van de vier bedenkers van het programma. Foto: BELGA

Vier deed gisteren een kandidatenoproep voor ‘De Mol’. En dat terwijl de bedenkers en rechtenhouders niet eens wisten dat er, na al die jaren, effectief een vierde seizoen zou komen.

‘Enkele maanden geleden hebben we even met de vier makers van De Mol samengezeten’, vertelde Bart De Pauw in december in een interview met De Standaard. Behalve hijzelf, heeft De Pauw het dan over Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en regisseur Michel Vanhove. ‘Ik wilde met Koekentroef (De Pauws productiehuis, red.) graag een vierde seizoen maken, maar we zijn allemaal te versnipperd geraakt en iedereen heeft andere belangen. We konden geen juiste constellatie bedenken om het idee te realiseren.’ De Mol leek in Vlaanderen zowat het meest onmogelijk te (her)maken tv-programma.

Tot Vier maandag plots een oproep voor kandidaten voor een vierde seizoen lanceerde, en berichtte dat Gilles De Coster dat nieuwe seizoen zal presenteren. De opnames vinden dit najaar op een voorlopig onbekende locatie plaats. De uitzending is voor 2016, waarschijnlijk in het voorjaar.

Dat is opmerkelijk nieuws, zeker nu blijkt dat de zender de aankondiging deed zonder akkoord van de bedenkers van het destijds razend populaire spelprogramma. Lenaerts, De Pauw, Devlieger en Vanhove maakten tussen 1998 en 2004 drie seizoenen van De Mol en zijn er ook de formathouders van. Ze maakten het programma onder de vleugels van Woestijnvis, maar zouden nog niet voor het productiehuis gewerkt hebben toen ze het bedachten.

Geen van hen wilde gisteren reageren, maar het is duidelijk dat ze niet allemaal op de hoogte waren van deze zet van Vier en Woestijnvis. Drie weken geleden zou er wel nog een voorzichtig gesprek geweest zijn tussen het productiehuis en de bedenkers. Daarin zou het idee van een nieuw seizoen opgeworpen zijn, maar geen concrete plannen. Dat Vier nu met een kandidatenoproep plots cavalier seul speelt, zet naar verluidt kwaad bloed.

Dat De Pauw zin heeft (gehad) om zelf met het format aan de slag te gaan, valt af te leiden uit die uitspraak in dat interview in december. En Lenaerts, van zijn kant, zou met een remake van De Mol meteen zijn nieuwe productiehuis op de kaart kunnen zetten.

Vier was gisteren karig met commentaar. ‘We kunnen niet uit de biecht klappen over confidentiële gesprekken’, klonk het daar. De bedenkers en het productiehuis verschillen schijnbaar van mening over wie de uitzendrechten in Vlaanderen nu precies heeft.