'SS-cipiers' vrij onder voorwaarden
archiefbeeld gevangenis Vorst Foto: bdw
Drie cipiers van de gevangenis van Vorst zijn maandag opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter omdat ze gedetineerden zouden mishandeld hebben. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt dinsdag bevestigd door het Brussels parket.

Het Brusselse parket voerde al enige tijd een gerechtelijk onderzoek naar een groep van een vijftal cipiers. Die doen al enkele jaren dienst in de D-vleugel van de gevangenis en zouden de bijnaam ‘SS’ers’ dragen, een bijnaam die ze zouden gekregen hebben door de manier waarop ze met gedetineerden omgaan.

Schelden, vernederen en provoceren

De betrokken cipiers zouden er, volgens La Dernière Heure, een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo zouden ze regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zullen brengen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

Het gerechtelijk onderzoek naar de cipiers begon nadat verschillende gedetineerden klachten hadden neergelegd over feiten van zwaar en herhaald geweld.

Vrij onder voorwaarden

In de voorbije maanden werden al verschillende cipiers verhoord. Maandag viel het gerecht binnen bij drie verdachten - twee mannen en één vrouw - en hield huiszoekingen in hun woningen. Nadat de cipiers werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, werden ze in verdenking gesteld voor slagen en verwondingen met voorbedachten rade en stalking. 

De cipiers werden vrijgelaten onder voorwaarden. Het Brussels parket benadrukt in een persmededeling dat het gerechtelijk onderzoek een zeer beperkt aantal cipiers viseert.