De grote lijnen van een politiek akkoord over Griekenland moeten vanavond op tafel liggen. Gebeurt dat niet, dan slaat Griekenland de weg richting faillissement en Grexit in. ‘We staan niet ver van een akkoord’, meent de Franse president Hollande.

De bijeenroeping van een speciale top met de leiders van de 19 eurolanden in Brussel zorgt voor een culminatiepunt in de Griekse crisis.

Premier Alexis Tsipras kreeg van Berlijn en Parijs te horen dat er voor het begin van de top om 19 uur een kaderakkoord over de hervormingen op tafel moet liggen tussen zijn regering en de drie instellingen: de Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF.

Het gewenste effect is niet uitgebleven. De Griekse premier Alexis Tsipras stoomde dit weekend een nieuw voorstel klaar om ‘een definitieve oplossing’ te vinden voor de Griekse crisis.

Tsipras vergaderde gisteren urenlang met zijn regering over het voorstel. Hij besprak het plan in telefoongesprekken met de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en Jean-Claude Juncker. De voorzitter van de Europese Commissie belde zelf ook met Christine Lagarde, directeur van het IMF.

Hollande toonde zich optimistisch: ‘We verwachten de einddiscussie maandag. We zitten niet ver af van een akkoord’, verklaarde hij gisterenavond. Maar de drie instellingen hadden gisterenavond nog geen nieuw voorstel gezien.

Nieuwe toegevingen

Volgens lekken in de Griekse pers zou Athene bereid zijn om extra toegevingen te doen om een oplossing te vinden en zo een faillissement af te wenden. Ook in de cruciale dossiers van de pensioenen en de btw, waar de onderhandelingen tot nog toe steevast op vastliepen.

Athene zou nu ook bereid zijn om de btw op elektriciteit te laten stijgen van 6 naar 13 % – wat nog altijd minder is dan de 23 % die de schuldeisers vragen, maar toch een zware toegeving is. Ook besparingen inzake defensie, een solidariteitstaks voor inkomens boven de 30.000 euro lagen op tafel én een extra belasting voor bedrijven die meer dan 500.000 euro winst maken.