Parlement mag conventie Tihange inkijken, maar geen kopieën nemen
Foto: rr

De conventie met betrekking tot de levensduurverlenging van Tihange 1 wordt ter inzage voorgelegd aan de federale parlementsleden. Dat laat minister van Energie Marie Christine Marghem zondag weten. Dat zal echter wel in een ‘data room’ gebeuren, waarbij niets mag gekopieerd worden;’

Afgelopen week herhaalde Marghem nog dat ze de conventie niet kon vrijgeven zonder toestemming van Electrabel en EDF, die de centrale uitbaten. De groene Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) drongen er in de plenaire zitting opnieuw op aan om de documenten alsnog openbaar te maken.

De minister heeft nu, na aandringen, toch het akkoord van de producent gekregen. De conventie, die op 12 maart werd ondertekend door de toenmalige regering, wordt aan de parlementairen voorgelegd in een ‘data room’. Dat betekent dat ze het document kunnen inkijken, maar geen kopieën mogen nemen.

Dit antwoord verzoent het legitieme respect voor de confidentialiteit - een vraag van de ondertekende partijen - en het al even legitieme respect voor de democratische controle van de engagementen van de Belgische staat, stelt Marghem.