ECB moet ingrijpen na bankrun
Foto: REUTERS

Een deel van de Grieken trekt naar de bank om al hun spaargeld af te halen. Van maandag tot donderdag is er al 3 miljard euro afgehaald. De Europese Centrale Bank stelt daarom meer geld beschikbaar om het omvallen van de banken tegen te gaan.

De situatie wordt steeds nijpender voor Griekenland, dat eind deze maand schuldeisers moet terugbetalen. Als dat niet lukt, is een uitstap uit de eurozone een van de opties. In dat geval dreigt de waarde van het spaargeld van de Grieken sterk te zakken. Om dat te vermijden kiezen veel mensen er dus voor hun geld af te halen en zelf op een veilige plek te bewaren.

Dat zorgt wel voor een probleem voor de banken, die in die middelen moeten kunnen voorzien. De top van de ECB heeft vrijdag telefonisch overlegd over de zaak. Volgens persagentschap Reuters is beslist het plafond van de noodfinanciering voor Griekse banken met zo’n 3 miljard euro te verhogen tot ruim 84,1 miljard euro. Ook woensdag was er nog een verhoging met 1,1 miljard.

Bankrun

Dat er van een bankrun sprake is, wordt steeds duidelijker. Van maandag tot donderdag werd in totaal 3 miljard euro afgehaald. In de eerste twee weken van deze maand was dat ‘slechts’ 1 miljard euro. Er is dus zeker sprake van een versnelling.

Ondertussen doen hardnekkige geruchten de ronde dat de banken in Griekenland maandag gesloten zullen blijven om een verdere bankrun een halt toe te roepen. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan dreigen er niet meteen problemen voor de toeristen ter plaatse, lieten twee touroperators weten aan Belga.

'We volgen de situatie op de voet via onze medewerkers ter plaatse. Momenteel zijn er geen problemen', luidt het zowel bij Thomas Cook als Jetair. 'Toeristen betalen in de hotels en restaurants sowieso meestal met de kaart', zegt Thomas Cook.