De brand bij Lantmännen Unibake in Londerzeel, het vroegere Pastridor, is onder controle en de brandweer is aan het nablussen. Dat werk zal wel nog de hele verdere dag en mogelijk ook een deel van vrijdag in beslag nemen. Een groot deel van het bedrijf is in de vlammen opgegaan maar er zijn geen slachtoffers gevallen. De rook die door het vuur veroorzaakt werd, is ook niet giftig gebleken. Dat meldt gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant. De provinciale fase van het rampenplan zal nog donderdagochtend opgeheven worden.

De brand in het bedrijf in de Nijverheidsstraat brak tussen 21 en 22 uur uit toen eerst één en toen een tweede vrachtwagen om een nog onbekende reden in brand vloog. Het vuur sloeg al snel over naar het bedrijfsgebouw en kende ook daar een snelle uitbreiding. Eerst werd het gemeentelijk rampenplan in werking gesteld maar kort voor 1 uur werd het provinciaal rampenplan van kracht.

De brandweerkorpsen van Willebroek, Mechelen, Opwijk, Zaventem, Londerzeel, Vilvoorde, Boom, Antwerpen en Brussel kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden. Pas rond 4 uur kregen de brandweerlui de brand onder controle. Een groot deel van het bedrijf was toen al in de vlammen opgegaan. Enkel een nieuwbouw met koelcellen kon gevrijwaard worden.

Verkeer

Rond 5 uur kon de brandweer beginnen nablussen. Dat werk zal wel nog ettelijke uren in beslag nemen. Omdat het getroffen bedrijf in het midden van de industriezone van Londerzeel ligt en de brandweer slangen heeft gelegd naar een vijver in een nabijgelegen kampeerverblijfkamp, aan de andere kant van de A12, is het hele industrieterrein minstens tot 10 uur onbereikbaar.

De afrit Londerzeel Industrie is afgesloten. Het verkeer op de secundaire wegen richting Antwerpen en Brussel wordt allemaal omgeleid naar de A12. De politie is in grote getale aanwezig om sluipverkeer te onderscheppen.