Eet geen Nutella, zegt Franse minister
Foto: Photo News

De Franse minister van Milieu Ségolène Royal riep mensen op om geen Nutella meer te eten. ‘Laat Italiaanse producten met rust’, reageert haar misnoegde Italiaanse collega. Uit colère zet hij de chocopasta op zijn menu.

Volgens de Franse minister Royal wordt kostbaar oerwoud gekapt om de palmolie te produceren voor de chocopasta van Nutella.

‘We moeten veel bomen bijplanten omdat er een gigantische ontbossing is die ook tot de opwarming van de aarde bijdraagt’, zei ze. ‘We zouden bijvoorbeeld geen Nutella meer mogen eten, omdat het met palmolie is gemaakt.’

Die uitspraak schoot in het verkeerde keelgat van de Italiaanse minister van Milieu Luca Galletti. Nutella is immers een Italiaans product. ‘Ségolène Royal gedraagt zich zorgwekkend’, zei hij. ‘Blijf af van Italiaanse producten. Vanavond op tafel: brood met Nutella.’

Het Italiaanse parlementslid Michele Anzaldi eiste excuses van Royal. Hij vindt dat Frankrijk een lelijke uitschuiver heeft gemaakt tegenover ‘Italiaanse excellentie’. Intussen heeft de Franse politica haar excuses aangeboden.

Ferrero, het Italaanse concern dat Nutella in handen heeft, maakt zich sterk dat zijn palmolie duurzaam is.