België is 102.100 dollarmiljonairs rijk
Foto: REUTERS

Het aantal mensen met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar (890.000 euro), de woning niet meegeteld, steeg in 2014. Momenteel zijn er 102.100 dollarmiljonairs in België, 8,1 procent meer dan een jaar eerder (94.500).

Dat blijkt uit het jaarlijkse World Wealth Report van consultancybureau Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management.

Azië Pacific is de regio in de wereld met de meeste dollarmiljonairs. Het aantal steeg er in 2014 naar 4,69 miljoen. Daarmee wordt Noord-Amerika onttroond, dat 4,68 miljoen dollarmiljonairs telt. Azië Pacific onttroont daarmee Noord-Amerika, dat 4,68 miljoen dollarmiljonairs telt. In Europa steeg het aantal miljonairs vorig jaar naar 4 miljoen.

Meest vermogend in Noord-Amerika

De Noord-Amerikaanse miljonairs zijn voorlopig nog wel het meest vermogend, met een gezamenlijk vermogen van 16.200 miljard dollar. Azië Pacific komt uit op 15.800 miljard dollar, Europa op 13.000 miljard dollar. De verwachting is echter dat al in 2015 de miljonairs uit Azië Pacific de koppositie zullen overnemen, met een voorspelde vermogensgroei van 11 procent.

Miljonairs zien vermogen groeien

Vorig jaar was het zesde opeenvolgende jaar waarin het aantal dollarmiljonairs en hun vermogen zijn gegroeid. Er kwamen bijna een miljoen (920.000) nieuwe miljonairs bij. Hun gezamenlijke vermogen steeg met 7,2 procent tot 56.400 miljard dollar. Dat was wel een halvering van de groei die in 2013 werd opgetekend.

Capgemini en RBC Wealth Management wijzen naar de groei van de aandelenmarkten en de aantrekkende economieën als verklaring voor het aanzwellende aantal dollarmiljonairs.

Economisch herstel in Europa

Verwacht wordt dat Europa de komende jaren een sterke motor wordt achter de vermogensgroei van de dollarmiljonairs, dankzij het economische herstel in de regio. Het gezamenlijke vermogen van de miljonairs zou in 2017 uitkomen op ongeveer 70.000 miljard dollar.

Korreltje zout

De cijfers moeten overigens meer als indicatie dan als feit gezien worden. Niemand weet precies hoeveel dollar- of euromiljonairs een land heeft. Capgemini, Credit Suisse en de ECB doen jaarlijks allemaal onderzoek naar het aantal miljonairs in een land, maar die cijfers lopen sterk uiteen. Vorig jaar liep de schatting uit tussen 94.500 (Capgemini) en 287.000 (ECB) miljonairs in België. Dit heeft met de onderzoeksmethode te maken.

Het grote verschil tussen de studies is dat ze andere definities hanteren. Zo houden de consultancybedrijven enkel rekening met financieel vermogen: cash, aandelen en obligaties. Credit Suisse en de ECB houden rekening met alle vermogenscomponenten. En dan is er nog de vraag wie dat vermogen bezit: bij Capgemini en Credit Suisse gaat het om volwassenen, bij de ECB om gezinnen.

Vast staat in ieder geval dat België op het gebied van miljonairs goed meedoet. Want voor een klein land zijn er veel miljonairs. Onafhankelijk van wel onderzoeksbureau u het vraagt, in de top-15 staat ons land zeker.