'Dit is het grappigste wat België ooit gedaan heeft'
Foto: pn
‘Dat België een munt van 2,5 euro uitbrengt om de Fransen te pesten, is het grappigste dat het land ooit gedaan heeft.’ Buitenlandse media vinden het duidelijk best grappig dat er een speciale munt komt om de Slag van Waterloo te herdenken. Tegen de zin van de Fransen.

Exact 200 jaar is het geleden dat het Franse leger onder leiding van generaal Napoleon Bonaparte nabij Waterloo in de pan werd gehakt door een alliantie van Pruisen en Britten. Het was de pijnlijkste militaire nederlaag die onze buren ooit opliepen.

Ergens is het dus wel te begrijpen dat de Fransen er niet mee opgezet waren dat ons land speciale munten van 2 euro wilde uitbrengen naar aanleiding van de verjaardag van de Slag van Waterloo. Frankrijk stelde er zelfs een veto tegenover. President François Hollande noemde het idee om de pijnlijke nederlaag op een munt van 2 euro te laten prijken een ‘negatief symbool dat de Europese eenheid zou ondermijnen’.

Wettelijke vindingrijkheid

Belgïe vond toch een manier om de munt op de markt te brengen: een munt van 2,5 euro uitbrengen. De wet stelt namelijk dat landen in de eurozone zonder toestemming een nieuwe munt kunnen maken, op voorwaarde dat die een nog niet bestaande waarde heeft.

Die zet van onze landgenoten wordt bejubeld in buitenlandse media. Onder andere de Britse krant The Guardian is vol lof. ‘Dit is wellicht het grappigste wat de Belgen ooit gedaan hebben’, staat te lezen op haar website . ‘België is nu officieel het grappigste land dat bestaat. Het dichtste dat ze daar komen bij een nationaal embleem, is een kleine jongen die staat te plassen. Belgium is the greatest.’

Laat het duidelijk zijn, het stuk van The Guardian is licht ironisch bedoeld, bewijst ook de volgende lofbetuigingen aan ons adres: ‘Eigenlijk is alles aan België briljant. Het land heeft ooit 18 maanden zonder regering gezeten en heeft rolschaatsen, pralines en saxofoons uitgevonden. België is het land dat alle andere landen willen zijn.’

De krant vat het Waterloo-debacle tot slot als volgt samen: ‘Frankrijk won de veldslag, maar België de oorlog.’