EXPO. Twaalf designbeloftes bundelen de krachten
Bram Kerckhofs Foto: Baroness O.

Tijdens Interieur Kortrijk stak een bende jonge, gedreven meubelontwerpers de koppen bij mekaar tijdens 10 dagen/10 ontwerpers. Die expo oogstte heel wat bijval en nu, zo’n zeven maanden later, zijn ze terug met MEUBELEXPO III ‘met beeld’, in een voormalige meubelfabriek in Gent.

Twaalf ontwerpers en meubelmakers kregen elk zestien vierkante meter ter beschikking om hun nieuwste ontwerpen en ideeën voor te stellen. Het resultaat is een sterke expo waar de interactie tussen ontwerpers en ontwerpen voor heel wat inspiratie zorgt. De Belgische next generation staat klaar.

Vergeet wankele prototypes en kramikkige bouwsels, hier zagen we hoogstaande meubels die tot in de puntjes afgewerkt zijn en met een doordacht concept aan de basis. Ben Storms, Lies Van Kerckhove, Adriaan Tas, Goele Maes, Pierric De Coster, Yves Obyn, Charlie Whittuck, Dries Otten, Roos en Hinke, Brent Neve, Bram Kerckhofs en Tim Vranken: stuk voor stuk namen om te onthouden.

'Het schril contrast tussen het onafgewerkte van MDF en de perfectie van gepolijst staal was de inspiratiebron voor deze collectie'; vertelde Pierric Decoster, een van de twee mannen achter ontwerpstudio Dialect, die dit keer even solo gaat. 'Het is niet meteen typisch Dialect werk, dit kan momenteel ook niet aangezien mijn design partner op wereldreis is. Het was voor mij de uitgelezen kans om wat meer van mezelf te tonen.' Het resultaat is een vormelijk lijnenspel waarbij herhaling, contrast en compositie centraal staan.

Het samenspel tussen oude ambachtelijke technieken en natuurlijke materialen vormen de basis voor de stukken van Bram Kerckhofs. Op MEUBELEXPO III brengt hij enkele wandmeubels vervaardigd uit hout en metaal, met een sterke zin voor compositie. Boekenrek Walter is opgedragen aan zijn oom: 'Mijn oom Walter is een tijdje geleden overleden, en dit rek is geïnspireerd door de boekenrekken die hij zelf gemaakt heeft zo’n dertig jaar geleden.'

Tim Vranken van Workplace WOB speelt met het solide en karaktervolle aspect van hout. Hij haalde de mosterd bij de Japanse wabisabi esthetiek, waar imperfectie deel uitmaakt van schoonheid. 'Mijn werk wordt gekenmerkt door eenvoud. Dat uit zich bijvoorbeeld in de geometrie die in veel ontwerpen terugkomt en door het ontbreken overbodige fransjes. Ik hou niet van een te veel aan materiaal en streef naar eerlijkheid en openheid in constructies.'

De expo MEUBELEXPO III ‘met beeld’ is nog op 12,13 en 14 juni te bezoeken bij Zwart Wild, Vlasgaardstraat 52 in Gent. In samenwerking met Jazzlab series krijgt de expo op vrijdagavond ook een muzikale invulling. Op de Facebookpagina vindt u meer informatie terug.