BLOG. Braziliaanse barbecue, meer dan vlees alleen
Foto: Valeriy Pistryy - Fotolia

Een goed, groot stuk vlees - bij voorkeur picanha, fraldinha of maminha - speelt uiteraard de hoofdrol in een Braziliaanse barbecue. Maar er zijn enkele bijgerechtjes die niet mogen ontbreken.

Essentieel is de vinaigrette. Klinkt niet echt speciaal en dat is het ook niet, want een typisch Braziliaanse vinaigrette lijkt op de dressing die we in België kennen. Je snippert een uitje, gooit er enkele petertjes en tomaten bij en werkt af met een paar lepels azijn en olijfolie. Eenvoudig en lekker.

Op de vinaigrette na zijn de populaire Braziliaanse bijgerechten wél exotisch. Zoals farofa. Het gerecht ziet er uit als paneermeel of broodkruim maar is eigenlijk gebakken maniokmeel. Brazilianen zijn dol op de geroosterde kruimels en eten zowat iedere dag een stevige dosis, in combinatie met een portie rijst, bonen en stukje kip of vis. Het meest eenvoudige recept bestaat uit maniokmeel dat met een gesnipperde ui en een snufje zout krokant gebakken wordt in boter. Het gerecht iets meer pit geven, doe je door er enkele teentjes knoflook, worst, spek, peterselie, koriander, ei, banaan of açaí aan toe te voegen.

Chimichurri is een typisch Argentijnse saus maar de pikante, groene marinade is ook in Brazilië een klassieker als er gebarbecued wordt. ‘Chimi’ kan op twee manieren gebruikt worden: om het vlees op voorhand te marineren of als dressing op een lapje gegrild vlees. Er bestaan eindeloos veel variaties van het recept. Als je het meest simpele recept wil maken, mix je peterselie, oregano, look, chilipepers, zout, citroensap, olijfolie en azijn in de blender.

Mogen ook op de gril: lookbroodjes met heel veel mayonaise, boter en look en queijo coalho, een kaasbrochette die bruin wordt zonder te smelten. De kaasstick is een typisch product uit het noordoosten maar wordt tegenwoordig over gans het land gegeten. Het is een vaste waarde op het strand (de kaasspies wordt verkocht door een venter die het strand op en af wandelt met een minigril) en tijdens het barbecueën.

Na het vleesfestijn mag de barbecue nog eventjes blijven branden, want ook desserts kunnen op de gril klaargemaakt worden. Gegrilde banaan doet het altijd goed en vergt niet veel werk: de banaan mag in de schil zonder extra smaakmakers op de barbecue en is al na enkele minuten klaar. Iets geraffineerder zijn de gebakken ananasschijfjes, gemarineerd in rum of cachaça en geserveerd met ijs. De ideale manier om een Braziliaanse barbecue in schoonheid te eindigen.

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Voor De Standaard Life & Style houdt ze ons wekelijks op de hoogte van haar avonturen in Brazilië.