De leiders van de G7, de zeven meest geïndustrialiseerde landen ter wereld, hebben zich er maandag op hun top in Beieren toe verbonden de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius. Dat is van functionarissen vernomen. Angela Merkel nam zich zelfs voor, deze eeuw nog de uitstoot van broeikasgassen ‘tot nul’ te beperken.

Het akkoord - een ‘bindend engagement’ - is vooral verdienste van de Duits-Franse as. Zowel bondskanselier Angela Merkel als Frans president Francois Hollande ijveren al langer voor actie tegen het broeikaseffect. Merkel was, voordat zij bondskanselier werd, een tijdlang minister van Milieu. Beiden zijn bevreesd voor een herhaling van de conferentie van Kopenhagen van 2009, die enkel negatieve resultaten voor de bestrijding van de opwarming van het klimaat opleverde.

Nieuw is die grens van twee graden niet, verschillende landen hebben die al vooropgesteld. Een opwarming van drie graden zou al dramatische gevolgen kunnen hebben. Als er niets gebeurt, kan de aarde tegen het einde van de eeuw al met zeven graden opwarmen. Dat de rijkste wereldmachten die grens erkennen, is wel een primeur.

Het akkoord spreekt van een 'decarbonisatie van de globale industrie' en de G7 wil dit in eerste instantie doen door de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen. Er wordt voornamelijk gesproken van strategieën op lange termijn. Het Climate Action Network (CAN) is dan ook wel tevreden met dit besluit, maar vindt dat er nu al veel sneller meer dient te gebeuren, zeker in de aanloop naar de klimaattop in Parijs eind dit jaar. 'Vervuilende uitstoot moet sneller verminderd worden, het gebruik van kool in de industrie moet nu al geleidelijk aan gestopt worden en er moet meer geïnvesteerd worden in de aanpassing in arme landen.'

Lid van de G7 zijn de Verenigde Staten, Japan, Canada, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Normaal gezien is ook Rusland aanwezig als lid van de G8, maar het is momenteel uitgesloten omwille van de conflicten met Oekraïne.

De slotdag van de G7 werd ook bijgewoond door leiders van Irak en de Afrikaanse landen Tunesië, Algerije, Senegal en Nigeria. Behalve het bedreigen van Rusland en de klimaatkwestie kwamen ook de traditionelere onderwerpen aan bod: strijd tegen de terreur, economische ontwikkeling en de rol van de vrouw. Met de Afrikaanse leiders werd de vluchtelingencrisis in het Middellandse Zeegebied aangesneden. Die kwestie baart vooral G7-lid Italië kopzorgen. Ook het ‘verbeteren’ van de strijd tegen epidemieën kwam, met ebola in het achterhoofd, ter sprake.

De volgende top van de G7 vindt in 2016 in de Japanse kustplaats Shima plaats. Welke thema’s volgend jaar centraal zullen staan, ligt nog volledig open. ‘De wereld kan tegen dan compleet veranderd zijn’, luidde het tijdens de G7 op Schloss Elmau vanuit de Japanse delegatie.