Buitenlandminister van Saddam Hoessein gestorven in gevangenis
Tariq Aziz Foto: EPA

Tariq Aziz, gekend als het gezicht van het regime van de Iraakse president Saddam Hoessein, is in de gevangenis gestorven. Dat meldt de BBC, die het nieuws heeft van een Iraakse functionaris.

De 79-jarige Aziz diende als minister van Buitenlandse Zaken, vice-premier en raadgever van Hoessein. Hoewel hij hondstrouw was aan de president, behoorde Aziz niet tot de dichtste kringen van Hoessein, omdat hij een christen was, terwijl Saddam Hoessein, net zoals de meerderheid van de regering, Soennitisch moslim was. Wel speelde hij ook een belangrijke rol binnen het regime vóór de Verenigde Staten, onder toenmalig president George W. Bush, Irak binnenvielen. Hij ontmoette onder meer Paus Johannes Paulus II in het Vaticaan, om te pleiten voor vrede en een inval door de VS te voorkomen.

Tariq Aziz was van 1983 tot 1991 minister van Buitenlandse Zaken en van 1979 tot 2003 vicepremier, beide onder het regime van Saddam Hoessein.

In 2003 gaf hij zich over aan de troepen van de VS nadat Bagdad - en dus ook het regime van Hoessein - gevallen was. Hij stond toen als 43ste op de Amerikaanse lijst van 55 meest gezochte Irakezen. Aziz werd ter dood veroordeeld door het Iraaks Hooggerechtshof in 2010 voor zijn rol in de vervolgingen in de vervolging en executie van sjiitische politici. Zijn executie werd nooit uitgevoerd.

In 2004 werd de man al eens - foutief - doodverklaard. Aziz sukkelde al jaren met zijn gezondheid. Zijn advocaat had, op grond daarvan, voor zijn vrijlating gepleit.