De 10 geboden voor bankiers in opleiding: ‘Gij zult onder uw bureau slapen’
Foto: AP

Een uitgelekte e-mail aan stagiairs die bij Barclays aan de slag willen zorgt op Wall Street voor beroering. In een eigen versie van de 10 geboden waarschuwt een medewerker de bankiers in opleiding voor de zware tijd die hen te wachten staat.

De e-mail, met als onderwerp ‘Welcome to the jungle’ werd volgens de krant Wall Street Journal door analist Justin Kwan verstuurd. Hij is zelf nog maar enkele jaren bij de bank aan het werk.

De tien geboden die hij formuleert behandelen een wijd spectrum aan zaken waar ze volgens hem de komende maanden mee te maken krijgen. De tips zijn meestal duidelijk ironisch geformuleerd, maar geven wel aan hoe intimiderend het er kan aan toe gaan.

Zo geeft hij advies op het vlak van kleding (‘we kleden ons erg conservatief’), arbeidsethos (‘blijf als allerlaatste op kantoor’) en accessoires (‘zorg voor een kussen voor wanneer je onder uw bureau moet slapen’, ‘breng een extra das mee voor wanneer uw begeleider geen serviet heeft’).

Aan het eind van zijn mails laat Kwan er geen twijfel meer over bestaan. ‘De speeltijd is voorbij. De komende negen weken is dit werk je leven’.

Kwan zelf wou nog niet reageren sinds het uitlekken van de mail. Barclays meldt wel aan Wall Street Journals dat de tien geboden niet door het bedrijf zijn goedgekeurd. ‘We hebben de nodige regels om ervoor te zorgen dat onze medewerkers belangrijke ervaring kunnen opdoen, en tegelijk een gezonde balans kunnen vinden tussen het werk en vrije tijd’.