Transportbedrijven gaan betogen tegen kilometerheffing
Foto: Photo News

De drie grote transportfederaties in ons land willen op 18 juni een grote betoging houden in Brussel als protest tegen de geplande kilometerheffing voor vrachtwagens. Dat heeft Isabelle De Maegt, de woordvoerster van Febetra, woensdagmiddag bekendgemaakt. Een aanvraag is al ingediend.

Vanaf april volgend jaar moeten vrachtwagens op de belangrijkste Vlaamse verkeersassen een heffing tussen 7,4 cent en 20 cent per kilometer betalen, zo maakte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) twee weken geleden bekend. De heffing moet jaarlijks zo’n 310 miljoen euro opbrengen, en ervoor zorgen dat de wegen worden betaald door wie ze gebruikt. Ze geldt voor alle vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton, en op alle wegen waar nu het eurovignet van kracht is. Ook de vele buitenlandse vrachtwagens die over onze wegen rijden, zullen dus mee moeten betalen.

De transportfederaties maken zich zorgen over de heffing. Ze vrezen dat ze de kilometerheffing zullen moeten doorrekenen aan de klanten. ‘Als dit niet gebeurt, zijn de meeste gezonde transportbedrijven binnen de maand failliet’, zei De Maegt vorige week nog.

Met vrachtwagens op straat

Toen raakte al bekend dat de actiebereidheid bij Febetra groot is, maar op een overleg met de collega’s van TLV en UPTR woensdag werd ook effectief beslist op straat te komen, met vrachtwagens.

Volgens De Maegt moet de betoging een dubbele boodschap kracht bijzetten. ‘Naast onze vrees dat de heffing zal worden doorgerekend aan de klanten, vragen we ook begeleidende maatregelen in de vorm van een loonkostenverlaging om onze concurrentiepositie enigszins te vrijwaren. Dit gezien de moeilijke situatie waarin de Belgische transportbedrijven momenteel verkeren.’