BLOG. Vijf Braziliaanse modemerken die u moet kennen
Farm x Adidas

Wie Brazilië zegt, denkt strandmode. Maar er is meer. Er is een Braziliaanse modescène die jong, creatief en gretig is om de wereld te laten kennis maken met haar exotische en sensuele creaties. Vijf labels - gevestigde waarden en beginnende merken - die meer doen dan bikini’s ontwerpen.

Het verhaal van FARM start in 1997 wanneer het label voor de eerste keer zijn spullen verkoopt op een markt voor alternatieve merkjes in Rio de Janeiro. Amper twee jaar later opent Farm zijn eerste boetiek, aan Posto 6 op het strand van Copacabana. In een mum van tijd verovert het merk de rest van het land met hun tropische prints en kleurige bohocreaties. Oprichters Marcello Bastos en Kátia Barros begrijpen als geen ander de Cariocastijl: Rio de Janeiro en de meisjes van Ipanema zijn een bron van inspiratie voor al hun collecties. Dankzij samenwerkingen met Adidas Originals werd Farm vorig jaar ook wereldwijd gekend.

>> naar de website van Farm

OSKLEN is het werk van Oskar Metsavaht: sportdokter, surfer, avonturier, entrepreneur en dus ook ontwerper. Osklen begon in 1989 als een sportwearlabel en groeide uit tot Brazilië’s gekendste lifestylemerk. De ontwerpen zijn een mix van Euro-chic en de sexy, relaxte Braziliaanse surfstijl. De collecties - eenvoudig maar kleurrijk, gesofisticeerd maar casual - zijn uitgebreid. In de Osklenboetieks vind je zowel bermuda’s en strandslippers als couturestuks en pumps terug.

>> naar de website van Osklen

Bij het accessoiremerk ARTÉRIA staat creativiteit centraal. De handtassen moeten niet alleen mooi zijn maar ook nuttig. Bovendien zijn ze multifunctioneel, bedoeld voor alledaags gebruik én speciale gelegenheden. Ontwerpsters Elene Veguin en Julia Sentelhas geloven in slow fashion: hun stijlloze en kwalitatieve designs zijn gemaakt om lange tijd mee te gaan. Hun doel is naar eigen zeggen het leven van klanten makkelijker maken en ze te verrassen met originele designs, die gemaakt worden in kleine oplages. Wie een tas koopt van Artéria doet niet mee aan massaconsumptie maar haalt een uniek stuk in huis.

>> naar de website van Artéria

BARBARA CASASOLA kreeg de liefde voor het modevak mee van haar grootmoeder, een naaister. Begin jaren 2000 ruilt de Braziliaanse ontwerpster haar ouderlijke huis in Porto Alegre in voor een ontwerpstudio in Londen. Haar stijl omschrijft ze als sober maar sensueel, conceptueel maar draagbaar. Casasola maakt haar catwalkdebuut tijdens London Fashion Week in september 2013. De pers omschreef die eerste defilé als een triumphant first showing. Haar jurken worden gedragen door celebrities als Solange, Arizona Muse, Kate Bosworth en Gwyneth Paltrow.

>> naar de website van Barbara Casasola

Zowat iedere Braziliaan heeft wel een paar Melissaslippers in de kast staan. Het concept van MELISSA in eenvoudig: comfortabel schoeisel maken uit plastic. Melissa maakt meer dan sandalen voor het strand. In de collecties zitten ook pumps en booties, gemaakt van het door hen gepatenteerde Melfex materiaal: een zacht, hypoallergeen en flexibel plastic. Het label gaat elk seizoen samenwerkingen aan met toppers als Karl Lagerfeld, Jason Wu en Vivienne Westwood. Leuk detail: ieder paar Melissa’s komt met een kenmerkende kauwgomgeur.

>> naar de website van Melissa

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Voor De Standaard Life & Style houdt ze ons wekelijks op de hoogte van haar avonturen in Brazilië.