Gierzwaluwen leggen restauratiewerken stil
Foto: Luc Meert

De restauratiewerken aan de Sint-Petrus en Sint-Martinuskerk in het Oost-Vlaamse Assenede worden tot 1 augustus stilgelegd vanwege broedende gierzwaluwen. Dat laat het gemeentebestuur weten.

Een aannemer die stellingen aan de zuidgevel opbouwde, trof een vijftal nesten van gierzwaluwen aan. 'Minstens twee daarvan worden momenteel gebruikt als broedplaats door de gierzwaluwen', zegt communicatieambtenaar Kristof Vereecke. 'Omdat de gierzwaluw een beschermde diersoort is, werd contact opgenomen met de mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Die raden aan tot eind juli geen werken uit te voeren in de buurt van de nesten, het einde van de broedperiode van de gierzwaluw.'

In onderling overleg tussen de bouwheer, aannemer en het architectenbureau werd besloten om de werken voor 1 augustus niet meer op te starten. Een alternatieve planning opstellen bleek onrendabel.

De kerk van Assenede dateert uit het midden van de dertiende eeuw en krijgt na de restauratie een witte kaleilaag, zoals in de periode voor 1906.