Coucke investeert in wegwerpchip om bloed te testen
Luc Van den Hove, Roald Borré, Marc Coucke en Michel Akkermans. Foto: +

Marc Coucke investeert in een wegwerpchip die mensen toelaat om zelf hun bloedwaarden te testen. Die worden dan draadloos naar een smartphone gestuurd. Dat maakte hij donderdag bekend op een persconferentie in Leuven.

miLab is de naam van de wegwerpchip die Imec, het Interuniversitair Micro-electronicacentrum, op de markt wil brengen. Het doet dit in samenwerking met de Amerikaanse Johns Hopkins University en de investeerders Marc Coucke, het Vlaams investeringsbedrijf PMV en Michel Akkermans. Een volledig medisch laboratorium op een chip van enkele vierkante centimeters. 

De chip, die maximaal 20 euro zal kosten, zal volledig op zichzelf moleculen of cellen in lichaamsvloeistoffen analyseren, zoals DNA, proteïnen, virussen en bloedcellen. Alle stappen van de test zullen erin geïntegreerd worden, die vandaag enkel nog maar in een gespecialiseerd laboratorium kan uitgevoerd worden.

Huisartsen en patiënten zullen ter plaatse medische analyses kunnen uitvoeren die een vijftiental minuten in beslag nemen. De resultaten zijn er onmiddellijk en kunnen ook draadloos, via een smartphone, doorgestuurd worden. De patiënt kan de test ook zelf thuis uitvoeren. Zo kan ook meteen aan de juiste behandeling begonnen worden. Onder andere in ontwikkelingslanden kan zoiets een wereld van verschil betekenen.

'Een gamechanger in de gezondheidszorg'

De miLab-chip wordt ontwikkeld door het Leuvense nano-elektronicacentrum Imec. Coucke, PMV, Imec en Michel Akkermans richten samen een nieuw bedrijf op, Midiagnostics genaamd. Zij pompen samen 60 miljoen euro in de nieuwe technologie en dit jaar komen er daardoor 50 nieuwe jobs bij. Coucke investeert 29,5 miljoen euro, Akkermans 12,5 miljoen euro, PMV 10 miljoen euro en Imec 8 miljoen euro. De hoofdzetel zal gevestigd zijn in Leuven, waar ook Imec zit.

‘Dit wordt een gamechanger in de wereld van de gezondheidszorg, meer bepaald in de medische diagnostiek’, zei Coucke op de persconferentie. ‘Dit is mijn mooiste investering tot nu toe.’

'Doktersbezoeken worden efficiënter, behandelingen worden pas opgestart als ze nodig zijn en zullen veel specifieker gebeuren, dure labo-analyses worden vermeden', zegt Luc Van den hove, CEO van Imec

Het mini-medische laboratorium zou binnen de vier jaar kunnen gelanceerd worden. De eerste fase van de ontwikkeling van de chip zou 18 maanden tot twee jaar in beslag nemen. Het effectief op de markt brengen van Milab belooft nog eens twee jaar te duren.

Met die nieuwe investering komt Coucke zijn belofte na om geld te pompen in bedrijven die het nodig hebben om mensen te kunnen helpen en werkgelegenheid te creëren. Sinds de verkoop van Omega Pharma heeft hij zo al in zeven bedrijven geïnvesteerd.