BLOG. Wie wordt de nieuwe Gisele Bündchen?
Lais Ribeiro, Amanda Wellsh en Cris Herrmann. Foto: rr

Toen übermodel Gisele Bündchen in april afscheid nam van de catwalks zat de Braziliaanse modewereld met de handen in het haar. Wie gaat haar opvolgen en is er überhaupt iemand die Gisele kan vervangen?

Maar de opvolging van Gisele lijkt verzekerd: enkele Braziliaanse meisjes zijn goed bezig om de modewereld te veroveren. Amanda Wellsh staat in de Top 50 van models.com, één van de meest invloedrijke sites in de mode-industrie, en Lais Ribeiro werd geboekt als Victoria Secret Angel, de droom van zowat elk model. Maak kennis met de nieuwe lichting Braziliaanse topmodellen.

Lais Ribeiro

Vorige maand maakte het lingerielabel Victoria Secret de nieuwe leden van hun selecte Angel-clubje bekend. Tien topmodellen - waaronder de Braziliaanse Lais Ribeiro - mogen zich vanaf nu een Victoria’s Secret-Angel noemen. Braziliaanse topmodellen zijn graag gezien bij het Amerikaanse merk: Gisele Bündchen, Alessandra Ambrosio, Isabeli Fontana en Adriana Lima gingen de 24-jarige Lais voor. Het model - geboren in het stadje Miguel Alves in Piauí in het Noordoosten van Brazilië - begint haar carrière tijdens de eerste editie van de lokale Piauí Fashion Week. Kort nadien mag ze als new face defilés lopen van Chanel, Louis Vuitton en Marc Jacobs. Ze heeft een goed gevuld en divers C.V.: net als haar icoon Gisele Bündchen combineert Lais high fashion met commerciële opdrachten.

Cris Herrmann

Cris Herrmann, geboren en getogen in het kleine dorpje Crissiumal in Rio Grande do Sul wordt ontdekt in 2005. Maar het is pas wanneer ze in 2013 het winterdefilé van Celine mag openen én sluiten dat ze doorbreekt. Cris wordt het lievelingetje van heel wat ontwerpers: de boekingen voor shoots en defilés lopen vlotjes binnen. Het 25-jarige model is graag gezien bij toppers als Chanel en Fendi en defileert ook voor de Belgische ontwerpers Christian Wijnants en Véronique Leroy. Cris wordt geprijsd om haar tijdloze trekken. Ze evolueerde van stoere rockchick - ze ging in het begin van haar carrière steeds met T-shirts van rockgroepen naar castings - tot een elegant model. Ontwerpers boeken haar niet om haar Braziliaanse stijl maar omdat ze zogezegd een Parijse uitstraling heeft.

 

Waleska Gorczevski

De 17-jarige Waleska Gorczevski was vorig seizoen één van de meest hardwerkende modellen uit het modewereldje. Ze liep maar liefst 75 shows in één maand en was daarmee het meest geboekte model van het herfstseizoen. Tijdens de laatste editie van São Paulo Fashion week defileerde ze voor 26 van de 37 merken die er hun collecties voorstelden. Waleska wordt in 2011 ontdekt, tijdens een wandeling in het centrum van Florianópolis, haar geboorteplek. Ze is dan veertien. Twee jaar later loopt ze haar eerste shows op SPFW: ze wordt geboekt voor 19 defilés. Waleska is ook graag gezien bij Belgische ontwerpers: zo liep ze al op de catwalk van Dior (onder leiding van Raf Simons) en Dries Van Noten. Het model doet meer dan catwalkwerk. Marc Jacobs kiest Waleska voor zijn herfstcampagne in 2015. Het geheim van haar succes is volgens insiders haar moderne schoonheid die inzetbaar is voor talloze stijlen. En wat ook helpt: Waleska beschikt over de perfecte maten. Ze is 1,80 m lang, heeft een taille van 61 cm en een heupomtrek van 88 cm: maten die als ideaal beschouwd worden voor een catwalkmodel.

Dani Witt

Met haar blonde haren, wangen vol sproeten en groene ogen is het duidelijk dat de 22-jarige Dani Witt van Duitse afkomst is. Op haar vijftiende laat ze haar passie voor volleybal voor wat het is en trekt ze naar São Paulo om er aan de slag te gaan als model. Een verhuis naar New York is de volgende stap. Haar eerste show is de coutureshow van Vionnet in januari 2014, toppers als Chanel en Dior volgen enkele maanden later. Dani stond al in British Vogue, Dazed & Confused, i-D, Elle en Harper’s Bazaar maar droomt van de cover van de Amerikaanse Vogue.

 

 

 

 

Amanda Wellsh

De wereld van Amanda Wellsh verandert in één klap wanneer ze in 2013 geboekt wordt om het zomerdefilé van Gucci te openen. Exclusief dan nog. Het klikt tussen Amanda en ontwerpster Frida Giannini: het model uit Minas Gerais - die getrouwd is en een zoontje heeft - wordt geboekt voor de campagne van het Italiaanse modehuis. De 23-jarige Amanda wordt uitgeroepen tot it-model van het seizoen, maar ze is helemaal geen nieuwkomer in het modewereldje. Ze wordt ontdekt op haar veertiende, in het dorpje Patos de Minas, maar doet slechts af en toe modellenwerk. Ze wil zich focussen op haar studies. Pas wanneer ze naar São Paulo verhuist gaat haar internationale modellencarrière van start. Maar Amanda blijft steeds onder de radar. Haar grote doorbraak dankt ze aan Gucci. De week na het veelbesproken defilé in Milaan boeken labels als Chanel, Balmain en Dries Van Noten haar voor hun shows in Parijs. Het grote voordeel van ‘laat’ ontdekt te worden is dat Amanda over de catwalk loopt als een zelfzekere, volwassen vrouw, zo zeggen mode-experts.

 

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Voor De Standaard Life & Style houdt ze ons wekelijks op de hoogte van haar avonturen in Brazilië.