De Dendermondse Rugbyclub organiseert dit weekend voor de 22ste keer de Flanders Open Rugby, het grootste 10-A-side rugbytornooi van Europa. Net als de voorbije jaren wagen ook dit jaar een aantal bv's zich aan een partijtje rugby.

De Flanders Open Rugby zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een onmisbaar evenement voor rugbyliefhebbers. Bijna 90 teams uit de hele wereld nemen het op 6 velden tegen mekaar op in de diverse competities. Dit jaar zijn er naast teams uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk voor het eerst ook teams uit Portugal, Griekenland, Spanje en Corsica.

Het gros van de spelers slaapt in legertenten of festihutten op het terrein, waardoor de sfeer op de Flanders Open Rugby vergelijkbaar is met die op de campings van festivals als Rock Werchter en Pukkelpop. Dat blijkt ook duidelijk uit de aftermovies die de organisatie sinds enkele jaren laat maken.

Het tornooi wordt gespeeld volgens de 10-A-side-variant van het rugby. Daarin staan slechts 10 spelers op het veld in plaats van 15. Het is een snellere variant van het normale rugby waarin sneller gescoord wordt en de wedstrijd voor rugby-leken dus makkelijker te volgen is.

BV's op het veld voor het goede doel

Zondagmiddag, in de aanloop naar de finales, nemen een aantal bv’s het in een partijtje rugby op tegen een ploeg met oud-spelers van Dendermonde en sponsors. Pascal Braeckman, de geluidsman van Tom Waes, slaagt er elk jaar opnieuw in om enkele nieuwe bv's naar Dendermonde te halen. De voorbije jaren stonden onder meer Tom Waes, Kobe Ilsen, Jean-Marie Dedecker, Nic Balthazar en zeilster Evi Van Acker op het veld. Welke bv's dit jaar de uitdaging aangaan, blijft nog even geheim.

Na afloop worden de truitjes van de bekende Vlamingen opnieuw geveild voor het goede doel. Het voorbije jaar kon de Dendermondse Rugbyclub 18.000 euro schenken aan een aantal lokale organisaties. Dit jaar behoort onder meer de ALS-liga tot de goede doelen.

Muziek

Naast al het rugbygeweld is er ook veel ruimte voor muziek, met concerten en fuiven op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond. Zaterdagmiddag is er onder meer een concert van de Studio 100-band Ghost Rockers. Zaterdagavond en zondagavond zijn er optredens en fuiven met onder meer Hermanos Inglesos, Nadiem Shah en Sam De Bruyn. Het exacte programma kan u terugvinden op de website van de FOR.

De Flanders Open Rugby vindt plaats op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 mei op het Sportcomplex in Sint-Gillis-Dendermonde, op wandelafstand van het station van Dendermonde.  De toegang tot het tornooi is gratis. Enkel voor de fuiven op zaterdag en zondag moet inkom betaald worden.

Meer info op de website van het tornooi of op Facebook

Aftermovie 2014

Aftermovie 2013

Aftermovie 2012