De burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne (CDH) zegt dat hij niet om de muur die woonwagenbewoners van zijn gemeente moet scheiden heeft gevraagd. Nochtans had hij dat eerder zo aangegeven.

Er komt een muur van een paar tientallen meter lang en zo’n twee meter hoog tussen de stad Moeskroen en een nieuwe kampeerplek voor woonwagenbewoners in Wattrelos, net over de Franse grens.

‘Er is in februari overleg geweest over de nieuwe woonwagencamping, maar we konden ons niet verzetten tegen de Franse beslissing’, zei de burgemeester van Moeskroen afgelopen weekend. 'Daarom hebben we om de muur gevraagd, om onze bewoners een beetje gemoedsrust te geven. Dankzij de muur zal er geen direct contact meer zijn met België. De woonwagenbewoners worden niet opgesloten, maar kunnen het kamp verlaten via Frankrijk.’

Op de plannen van Wattrelos zijn twee muren voorzien. Een daarvan staat tussen het park en enkele Franse huizen (rechtsonderaan de kaart). De andere muur ligt op de Frans-Belgische grens en schermt de site van enkele Belgische huizen af (rechtsbovenaan de kaart - klik op de kaart om ze groter te zien).

‘Niet verantwoordelijk’

De plannen lokten al snel verontwaardigde reacties uit. En nu probeert ook de burgemeester de schade te beperken. Het gaat om een volledig Frans project, laat hij weten. ‘In de plannen hebben de Franse autoriteiten een muur voorzien. De stad Moeskroen is niet verantwoordelijk voor het project dat volledig op Franse grondgebied komt.’

Volgens hem heeft Moeskroen nooit om formeel om een muur gevraagd. ‘Het is niet juist dat de Fransen zeggen dat de muur er op vraag van de burgemeester van Moeskroen komt’, klinkt het in een persbericht. Er is overleg geweest over het nieuwe woonwagenterrein onder druk van Moeskroen. Maar toen bleek dat er geen verzet mogelijk was, hebben de Fransen voorgesteld om een muur te bouwen. Als tegemoetkoming aan de Belgische buren.

Gadenne benadrukt dat de muur niet bedoeld is om te voorkomen dat woonwagenbewoners in België komen stelen. 'De muur is bedoeld om een beetje privacy te geven.'

Schepen An Cloet (CDH) gaf in het Radio 1-programma De Ochtend al toe dat de muur geen oplossing is. 'We moeten op zoek gaan naar andere oplossingen. Het aanstellen van maatschappelijke werkers kan bijvoorbeeld een oplossing zijn.' Wel noemt ze de situatie onhoudbaar. 'Het bouwen van een omheining rond het woonwagenpark is beter dan niets doen.' Tijdens de gemeenteraad vanavond zal de oppositie vragen stellen over de zaak.

Aan Franse kant relativeert het gemeentebestuur de controverse. Het gaat om een eenvoudig hek dat op vraag van Belgische en Franse omwonenden aan het project is toegevoegd, klinkt het bij het gemeentebestuur van Wattrelos.

‘Segregatie’

Vandaag leven dertien Roma-families in het opvangkamp in Wattrelos. Volgens de onderneming Vesta, die instaat voor het kamp, vormt het kamp geen enkel probleem en zal die muur nergens voor dienen. Op sociale media zorgt de aankondiging voor felle reacties. Een PS-verkozene vroeg zich af ‘hoe hoog een muur moet zijn om menselijke stompzinnigheid te voorkomen?’.

Ook het Interfederaal Kansencentrum reageert verbijsterd. ‘Dit is eigenlijk segregatie invoeren’, zegt Jozef De Witte aan de VRT. ‘Ook al is hij niet zo lang en niet zo breed, toch is het een symbolisch teken dat men mensen niet met elkaar in contact wil laten treden. En dat is eigenlijk een zwaktebod.’