Jef Geeraerts was een pionier: nadat hij met ‘Gangreen’ de erotische literatuur in Vlaanderen introduceerde, bezorgde hij ons nadien ook de eerste Vlaamse thriller.

Voor Jozef ‘Jef’ Geeraerts (°23 februari 1930, Antwerpen) was Congo bepalend voor werk en leven. Na zijn studies aan de Koloniale Hogeschool in Antwerpen ging hij als ambtenaar aan de slag in de Belgische kolonie. De drie kinderen uit zijn eerste huwelijk werden geboren in Congo.

Maar hij beleefde er vooral wilde jaren. Dat bleek uit de boeken die hij in de jaren 60 schreef, nadat Congo onafhankelijk was geworden en Geeraerts om veiligheidsredenen was teruggekeerd naar België. In ‘Ik ben maar een neger’ (1962), zijn debuut, choqueerde hij met een rauwe beschrijving van het koloniale leven.

Debat in het parlement

In het jaar van zijn debuut ging hij opnieuw studeren: Germaanse filologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij verliet in die periode zijn vrouw en kinderen en schreef boek na boek. Hij zou pas echt doorbreken bij het grote publiek met 'Black Venus' (1968), het eerste boek van de vierdelige Gangreen-reeks. Opnieuw choqueerde hij, want de roman stond bol van seks en geweld en er werd hem racisme verweten. Desalniettemin kreeg hij er de Driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend Proza voor. Dat leidde nogmaals tot discussie: het boek werd zelfs eventjes in beslag genomen en er werd over gedebatteerd in het parlement.

Het bleef niet bij Congo. Na het vierde en laatste Gangreenboek (Het Zevende Zegel, 1977) sloeg hij een andere weg in: Geeraerts begon misdaadromans te schrijven. ‘Kodiak.58’ werd de eerste. Terwijl hij in de boeken over Congo nog een lawine van woorden op de lezers stortte, blonken zijn thrillers uit in precisie en detail.

Films

Geeraerts schreef een reeks boeken met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol. Daarvan werd ‘De zaak Alzheimer’ het bekendste, want dat verhaal werd in 2003 verfilmd door Erik Van Looy, met Jan Decleir in de hoofdrol. 'Dossier K' (2002), de op drie na laatste roman van Geeraerts en eveneens een verhaal met Vincke en Verstuyft, werd in 2009 verfilmd door Jan Verheyen. ‘Diamant’ (1982) werd herwerkt tot een VTM-reeks.

Jef Geeraerts was in 1978 voor een tweede keer getrouwd, met Eleonore Vigenon. Het paar bleef samen tot zij in 2008 op 70-jarige leeftijd overleed aan kanker. Geeraerts schreef na haar dood geen boeken meer.

In 2010 keerde Geeraerts voor het eerst terug naar Congo, 50 jaar na de onafhankelijkheid. Met uitspraken als ‘werken doen ze zo weinig mogelijk’ en ‘zonder zweep kon je niets bereiken’ zette hij kwaad bloed. Zijn goede vriend en schrijver Erwin Mortier, die was meegereisd, publiceerde een verslag van de reis: ‘Afscheid van Congo, met Jef Geeraerts terug naar de evenaar’.

De trailer van de film 'De Zaak Alzheimer':

 

De trailer van 'Dossier K':