Eerste Deense astronaut zal ‘Belgische Houston’ gebruiken
Andreas Mogensen Foto: ESA - P. Sebirot

Op 1 september 2015 zal Andreas Mogensen de eerste Deen in de ruimte worden. Hij zal in het ISS experimenten uitvoeren, en zal daarvoor samenwerken met het ruimtevaartcentrum in Ukkel.

Dat Mogensen zal samenwerken met het Belgische ruimtevaartcentrum B.USOC in Ukkel, werd maandag door zijn werkgever, het Europese Ruimtevaartbureau ESA, getweet:

 

 

Mogensen zal in het ISS experimenten uitvoeren ter voorbereiding van andere missies. Samen met Ukkel gaat hij meewerken aan het project Meteron, een reeks experimenten van de ESA waarmee telegeleide robottechnologie getest wordt in voorbereiding op de exploratie van de maan en planeten. Mogensen zal vanuit het ruimtestation commando’s verzenden naar een robot (Eurobot) in het technologiecentrum Estec van ESA in het Nederlandse Noordwijk, terwijl Ukkel de communicatielijn tussen het ISS en de Aarde verzorgt.

Het B.USOC in Ukkel dient als soort een vluchtleidingscentrum voor wetenschappelijke experimenten in de ruimte. Er werken dertien operatoren van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) en het bedrijf Space Applications Services (SAS). Naast de communicatie tijdens het experiment, verrichten ze ook voorbereidend werk voor de missie. Zo zijn ze nu al bezig met het klaarmaken van de laptops en het testen van de software die Mogensen nodig zal hebben voor zijn missie in september.

Een grote promotor van de ‘wetenschappelijk vluchtleidingscentra’ in Europa was astronaut Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte. Hij zat in het voorjaar van 1992 aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis en communiceerde met een Amerikaans centrum in Huntsville. Niettemin vonden er destijds inleidende tests plaats via Estec in Noordwijk.