Belgische toerist dient klacht in tegen stad Venetië
Foto: REUTERS

Na een verblijf in de Italiaanse stad Venetië heeft een Belgische toerist een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Hij meent dat de toepassing van verschillende transportprijzen voor buitenlanders en inwoners van de stad niet wettelijk is. Dat melden Italiaanse media.

De Belg ondervond dat een inwoner van Venetië 1,30 euro moet betalen voor een tocht per boot in de stad, maar een buitenlander betaalt voor exact hetzelfde 7 euro. ‘Venetië overtreedt daarmee de Europese wetten’, staat in zijn klacht, die dateert van 1 mei.

Hij is niet alleen kwaad om de prijzen van het transport in de stad. Ook het feit dat Venetianen op woensdag gratis binnen mogen in musea en gratis draadloos internet ter beschikking hebben, is hem een doorn in het oog. Anderen moeten daar 5 euro per dag voor betalen.

‘Niet eerste klacht’

Het is niet de eerste klacht en zal niet de laatste zijn tegen de stad, zegt Marco Agostini, het hoofd van de stadsdiensten. ‘We zullen de Europese Commissie voldoende verklaringen geven over waarom we die prijzen hanteren. In het verleden hebben we die al meermaals gegeven. De prijs voor een ticketje voor de vaporetto is 7 euro voor iedereen, maar zij die in Venetië wonen, werken of studeren hebben het recht om een speciale kaart te kopen die hen 5,7 euro korting biedt. Ze kunnen ook een abonnement nemen voor 31 of 36 euro.’

Ook toeristen kunnen zo’n kaart kopen, maar wel duurder. Ze kunnen ook een abonnement nemen, maar ook dat tegen een hogere prijs.