Reynders moet manier zoeken om werking B-Fast te verbeteren
Didier Reynders (MR) Foto: BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaat op zoek naar maatregelen om de werking van B-Fast in de toekomst te verbeteren. De ministerraad heeft hem daar vrijdag toe gemandateerd, zo kondigde premier Charles Michel aan.

Enkele dagen nadat de Belgische reddingswerkers vroegtijdig zijn teruggekeerd uit Nepal, gaat minister van Buitenlandse Zaken Reynders op zoek naar voorstellen om de werking van B-Fast te verbeteren.

‘We gaan kijken hoe B-Fast beter kan werken. Elk van de partners binnen de regering zal zijn punten kunnen verdedigen’, zei de premier.

Nooit echt aan de slag

Michel onderstreepte vrijdag dat B-Fast in het verleden goed werk heeft kunnen doen. Na de aardbeving in Haïti of de tyfoon Haiyan op de Filipijnen hebben de reddingsdiensten een meerwaarde geboden. In Nepal konden de Belgische reddingswerkers nooit echt aan de slag gaan, maar dat had onder meer te maken met moeilijkheden ter plaatse, aldus de eerste minister.

Reynders zal nu bekijken hoe het in de toekomst beter kan, weliswaar in samenspraak met de regeringspartners. Eén van de werkpunten is volgens premier Michel dat elk van de coalitiepartners sneller betrokken moet zijn bij het beslissingsproces om B-Fast uit te sturen.

Het kabinet-Reynders houdt zich voorlopig ook op de vlakte. De minister zal maandag in de Kamer alvast een eerste stand van zaken geven over de interne evaluatie van de missie naar Nepal.