Waarom Poetin nog liever alleen feest
Even opwarmen vooraleer je gaat marcheren met de benen hoog in de lucht kan geen kwaad. Foto: AP
Op 9 mei (zaterdag) is het weer zover voor Rusland: de grootse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De gevechtsvliegtuigen worden klaargezet en de tanks die in een heuse parade over het Rode Plein zullen walsen, worden opgeblonken. Toch zal het feest niet compleet zijn dit jaar omdat nagenoeg alle grote wereldleiders die werden uitgenodigd, hun kat stuurden. Al lijkt dat Poetin niet te deren.

Volgens verschillende staatsbronnen zond het Kremlin 68 uitnodigingen uit voor de Dag van de Overwinning (9 mei), waarvan er tot hiertoe maar 26 werden bevestigd. Bijna alle Westerse leiders stuurden collectief hun kat naar de herdenking van de overwinning op de nazi's en ook de Baltische staten bedankten het Kremlin beleefd voor de uitnodiging. 

Miljoenen doden herdenken met toeters en bellen

Enkel de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko deden een waardige poging om hun njet te verbloemen. Loekasjenko wilde de herdenking in eigen land vieren omdat er ook in Wit-Rusland een sterke 9-meitraditie leeft en hij zo dus 'optimaal kan meevoelen met Moskou op die dag'.

Merkel gaf dan weer toe dat ze het - net zoals de andere Westerse leiders - ongepast vindt om de dood van meer dan 35 miljoen Europeanen te herdenken met een trompetten, tanks en het halve Russische Leger dat over de kasseien van het Rode Plein marcheert, maar argumenteerde dat ze sowieso een staatsbezoek aan Moskou had gepland en dus de dag na de herdenking bloemen zou komen neerleggen bij het Kremlin.

Waarom Poetin toch nog feestviert 

Als er niemand komt: waarom geeft Poetin dan geen krimp? Volgens de Russische media beseft de president 'dat deze viering vooral over de innerlijke kracht van Rusland gaat' en 'heeft hij daar geen buitenlandse gasten en/of pottenkijkers voor nodig'. Iets wat Poetin zelf maar al te graag bevestigde aan de staatsmedia TV 1 en Rossijskaja Gazeta: 'Onze Russische natie, ons volk, dat staat sterk. Onze historische wortels zijn ondeelbaar omdat we een gezamelijk doel hebben: ons vaderland dienen.'

Op de afwezigheid van de vele genodigden wenste de Russische leider niet te reageren. Wel volgden nog verschillende persberichten waarin nieuwe militaire hoogstandjes werden geïntroduceerd die op 9 mei op het Rode Plein zullen paraderen.