Mexico verklaart oorlog aan één van de beruchtste drugskartels
Drie Mexicaanse soldaten zijn vermist sinds het vuurgevecht met het Jalisco-kartel. Foto: AFP

De Mexicaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat ze een offensief starten tegen het Jalisco-kartel, één van de beruchtste drugskartels in het land. Afgelopen weekend kwam het nog tot een vuurgevecht tussen het leger en de bendeleden, waarbij een helikopter van het Mexicaanse leger werd neergehaald.

‘De verpletterende kracht van de Mexicaanse staat zal worden gevoeld in het Jalisco Nueva Generación-kartel’, zei Monte Alejandro Rubido, de commissaris voor Nationale Veiligheid van Mexico, na een zwaar vuurgevecht tussen het drugskartel en het Mexicaanse leger. ‘We hebben minstens vijf soldaten verloren, een zesde is nog vermist. Onze aanpak zal tot positieve resultaten leiden, die we zeer snel zullen bereiken.’

Theatrale show met brandende auto’s

Rubido reageert daarmee op het bloederige gevecht van afgelopen weekend waarbij het Jalisco-kartel opnieuw toonde dat het over een hallucinante vuurkracht en een flinke portie macht beschikt in het land. Tijdens de theatrale show van het kartel lieten zes soldaten het leven en schoten de leden van het kartel op een legerhelikopter - die na minutenlang onder vuur te hebben gelegen, crashte.

De bendeleden lieten een spoor van vernieling achter. Auto’s, bussen en vrachtwagens werden in brand gestoken, vijf tankstations werden in lichterlaaie gezet.

Waarom is het Jalisco-kartel zo machtig?

Dat het Jalisco-kartel tot één van de machtigste drugsbendes is uitgegroeid, houdt logischerwijs verband met de war on drugs die Mexico de afgelopen jaren heeft gevoerd. De overheid heeft niet de middelen om meer dan één grote drugsbende tegelijkertijd aan te pakken, waardoor de concurrenten van het Jalisco-kartel één voor één werden uitgeschakeld door het leger.

Het kartel kon zo telkens door de mazen van het net glippen en nam de controlegebieden van andere kartels over, waardoor Jalisco Nueva Generación op minder dan vijf jaar tijd zijn tentakels diep in de samenleving kon planten.

Vechten tegen eigen wapens (en mensen)

Zo was de aanval op het Mexicaanse leger van afgelopen weekend enkel mogelijk met hulp van de lokale politie, die volgens verschillende overheidsbronnen corrupt is. Daardoor maakte de betrokken soldaten geen schijn van kans.

Bovendien melden verschillende soldaten die de aanval wel hebben overleefd ‘dat het de eerste keer is dat ze tegen mensen vochten die dezelfde wapens hebben’. Rubico wilde tijdens de persconferentie niet antwoorden op de vraag of het kartel ook mensen heeft geïnfiltreerd in federale structuren - en dan specifiek wapenleveringen en -opslag - maar hij gaf wel toe dat ‘de zeer grote en specifieke vuurkracht van het kartel’ iets is ‘wat om een speciale aanpak vraagt en om verder onderzoek’.

De voorbije acht jaar zijn er tijdens Mexico’s war on drugs al meer dan 100.000 mensen overleden. De autoriteiten hopen dat ze op korte termijn resultaat kunnen boeken en enkele invloedrijke leiders van het Jalisco-kartel achter de tralies kunnen krijgen.