Schauvliege schrapt plannen voor windmolens E40 tussen Aalst en Aalter
Foto: Lisa Van Damme; LVD

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) schrapt de plannen om windmolens te bouwen in vijf zones langs de E40 tussen Aalter en Aalst. Langs de E34 tussen Maldegem en Eeklo komen ze er wel.

In het kader van het project ‘Energielandschap Oost-Vlaanderen’ werden eind december vorig jaar twee grote concentratiezones voor windmolens afgebakend: een gebied langs de E34 ter hoogte van Maldegem en Eeklo en een cluster van vijf gebieden langs de E40 tussen Aalst en Aalter. Die laatste had een potentieel voor bijkomend 46 tot 60 windmolens.

‘Na afloop van de proefprojecten bleek uit de evaluatie dat het project langs de E40 onvoldoende garanties biedt dat de windparken er daadwerkelijk kunnen komen, onder meer door strijdigheid met hogere Ruimtelijke Uitvoeringsplannen en problemen met luchtvaart’, zegt minister Schauvliege.

Het plan voor de zone Maldegem-Eeklo werd, op enkele correcties na, wel goedgekeurd. ’Als minister van Omgeving betracht ik een goede ruimtelijke ordening met aandacht voor het leefmilieu’, zegt Schauvliege daarover. ‘Het proefproject in Maldegem-Eeklo biedt hiertoe voldoende garanties.’